fallback

SoftBank планира да вложи 500 млн. долара в OpenAI

Инвестицията е част от кръг на финансиране на американския разработчик, от който се готви да набере 6,5 млрд. долара

18:33 | 30.09.24 г.

Инвестиционният фонд на японския конгломерат SoftBank Group Corp., Vision Fund, планира да инвестира 500 млн. долара в американската компания за изкуствен интелект OpenAI като част от по-голям кръг от финансиране, съобщава Bloomberg.

Базираната в Калифорния OpenAI води преговори за набиране на 6,5 млрд. долара от инвеститори, което ще я оцени на 150 млрд. долара, припомня Bloomberg. Кръгът се ръководи от Thrive Capital, с участието на Microsoft Corp., най-големия инвеститор на компанията, и други поддръжници.

Представители на OpenAI и SoftBank са отказали коментар по темата.

Кръгът на финансиране ще затвърди мястото на OpenAI като една от най-ценните стартъп компании в света, но също така идва в момент на несигурност за разработчика на изкуствен интелект.

Мира Мурати, главен технологичен директор на OpenAI и ключова фигура в стартъпа, обяви миналата седмица, че планира да напусне, разширявайки списъка със служители, които излизат от компанията тази година.

OpenAI също обмисля преструктуриране, за да направи бизнеса си по-печеливш.

SoftBank не е инвестирала досега в OpenAI, но компанията подкрепи един от нейните конкуренти. През юни Vision Fund инвестира в Perplexity AI, разработчик на търсачка с изкуствен интелект, на стойност 3 млрд. долара.

В края на миналата седмица стана ясно, че Arm Holdings, собственост на SoftBank, е е обърнала към Intel за потенциално придобиване на продуктовото подразделение на американската компания, но офертата е била отхвърлена.

Arm генерира повечето си приходи от продажбата на дизайн за чипове за смартфони. Но главният ѝ изпълнителен директор Рене Хаас иска да разшири бизнеса отвъд тази индустрия. Това включва усилия за навлизане в сферата на персоналните компютри и сървърите, където дизайнът на чиповете ѝ се конкурира с този на Intel. Въпреки че Intel няма технологичното предимство, което някога имаше, компанията остава доминираща на тези пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още