fallback

Капсула на SpaceX ще прибере от Международната космическа станция двама астронавти

Това, което трябваше да бъде 8-дневна мисия, се превърна в 8-месечно изпитание

12:19 | 30.09.24 г.

Космическа капсула Crew Dragon на SpaceX, която трябва да върне астронавтите Бъч Уилмор и Суни Уилямс от Международната космическа станция (МКС) следващата година, пристигна в МКС в неделя, съобщиха НАСА и SpaceX, цитирани от Ройтерс.

Астронавтът на НАСА Ник Хейг и космонавтът на Роскосмос Александър Горбунов се качиха на борда на МКС малко след като капсулата Dragon се закачи на станцията, разкри НАСА в публикация на X.

Мисията на SpaceX Crew-9 трябваше да транспортира четирима астронавти до МКС, докато не се наложи две места да бъдат оставени свободни за Уилмор и Уилямс, след като капсулата Boeing Starliner, с която пристигнаха през юни, беше счетена за негодна да ги върне на Земята.

Оттогава двамата бивши военни пилоти-изпитатели са на МКС, тъй като капсулата Starliner претърпя повреда на тласкащото устройство и изтичане на хелий. НАСА реши, че не е безопасно за астронавтите да се върнат със Starliner, който по-рано този месец беше изпратен обратно на Земята празен.

Уилмор и Уилямс, които бяха първият екипаж, летял на проблемния Starliner, сега трябва да се върнат у дома с Хейг и Горбунов на Crew Dragon. По план това ще се случи през февруари следващата година. Това, което трябваше да бъде 8-дневна мисия, се превърна в 8-месечно изпитание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още