fallback

Богатството на Марк Зукърбърг надхвърли 200 млрд. долара за първи път

Инвестициите в метавселената изглежда най-накрая ще се изплатят

17:37 | 28.09.24 г.

Големият залог на Марк Зукърбърг на метавселената първоначално изглеждаше като колосална грешка, която изтри повече от 100 млрд. долара от богатството му. Но сега се отплаща, и то много.

Нетното състояние на главния изпълнителен директор на Meta Platforms Inc., подкрепено от рекордно високата цена на акциите на компанията, се е увеличило почти шест пъти за по-малко от две години до 201 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

За първи път богатството на Зукърбърг надхвърля границата от 200 млрд. долара. Така той се придвижава до четвъртото място в класацията на 500-те най-богати хора в света след Илон Мъск, Джеф Безос и Бернар Арно.

Въпреки че и други лидери на технологични гиганти успяха да запишат значително покачване на нетното си състояние тази година - главният изпълнителен директор на Nvidia Corp. Дженсън Хуанг например е увеличил богатството си повече от два пъти до 106,2 млрд. долара - никой от тях не е постигнал толкова висок ръст като Зукърбърг. От 1 януари насам той е добавил 73,4 млрд. долара към състоянието си благодарение на дела си от 13% в Meta. Книжата на компанията майка на Facebook затвориха на исторически връх в сряда и поскъпнаха с 60% тази година.

Поскъпването на акциите на Meta. Графика: Bloomberg

Това няма нищо общо с 2022 г., когато цената на акциите и нетното състояние на Зукърбърг се сринаха, след като компанията му предприе смели ходове, включително промяна на името и големи инвестиции в метавселената. По това време Meta се бореше да намери почва за кратките видеоклипове, докато конкурентът TikTok набираше популярност.

Сега анализаторите смятат, че преориентирането от Facebook към метавселената най-накрая ще се осъществи, тъй като компанията силно залага на своите очила за добавена реалност Orion.

"Съчетавайки хардуерните подобрения на Meta през последните пет години и напредъка в областта на изкуствения интелект, Orion представлява еволюцията на Meta от компания за социални медии към компания за метавселена", пишат анализаторите на JMP Securities в бележка до инвеститорите тази седмица.

От 2022 г. насам Meta е съкратила десетки хиляди служители, намалявайки глобалната си работна сила с 25%. Базираната в Менло Парк, Калифорния, компанията предприе стъпки за подобряване на представянето на акциите си, включително програма за обратно изкупуване на акции на стойност 50 млрд. долара и първия в историята си тримесечен дивидент.

Тя също така яхна вълната на изкуствения интелект и вложи значителни средства в центрове за данни и изчислителна мощност, тъй като Зукърбърг работи за изграждане на водеща позиция в надпреварата за изкуствен интелект в сектора. Неотдавна компанията обяви допълнителни инвестиции в създадени от изкуствен интелект творци, които взаимодействат индивидуално с онлайн феновете.

Публичният образ на 40-годишния Зукърбърг също се промени драстично в сравнение с преди две години, след като започна да се занимава с уейксърфинг и смесени бойни изкуства. В Instagram наскоро стана популярна снимка на 7-метрова статуя на съпругата му Присила Чан, като Зукърбърг коментира, че "връща римската традиция да правиш скулптури на съпругата си."

Той заяви също, че планира да стои далеч от политиката. След като по-рано предлагаше възгледите си по въпросите на социалната справедливост, неравенството и имиграцията, впоследствие той публично изрази съжаление за част от политическата си дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 28.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още