fallback

Атанас Райков: Визията на Viber е да стане суперприложение

Компанията изчаква въвеждането на еврото в България, за да пусне услугата Viber Pay на местния пазар

14:31 | 27.09.24 г.

Екосистемата на Viber вече опитва да обедини цялата гама на едно търговско преживяване - от намирането на бизнеса, промоции и банери, чатботове с изкуствен интелект, които могат да създават персонализирана оферта, до плащане и доставка. Визията на Viber е да стане суперприложение, като в момента е във водеща позиция да постигне това спрямо европейските конкуренти. Това каза Атанас Райков, вицепрезидент "Глобален маркетинг и растеж" в Rakuten Viber, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Концепцията идва от Азия и идеята е да се обединят в едно няколко ключови за ежедневието приложения, посочи Райков. Компанията вече обвързва бизнес услугите си с услугата за плащане и чат на някои пазари.

Изчакваме въвеждането на еврото в България, за да пуснем услугата Viber Pay на местния пазар. Вече са налични Viber Gems - рекламни анимации, свързани с ключови думи в чата и бизнес обаждания за директна връзка между клиент и бизнес, уточни събеседникът.

По думите му Viber залага на балансиран подход, в който не събира и не запазва ненужни данни и иска да изгради надеждна платформа. 

Атанас Райков каза, че това е един много конкурентен пазар, в който „голямата дилема е дали да се правят нови по-мощни модели по-бързо, с по-малко защитни елементи, или да се създават с по-сериозен фундамент, с повече модерация и тестване“. „Най-вероятно в дългосрочен план стратегическото предимство да бъде надеждна услугата, да е предвидима и да не създава много странични ефекти, ще надделее. Самият пазар ще наклони везните постепенно в посока да се изграждат по-надеждни технологии", каза Райков и добави, че тук роля ще имат и държавните регулации.

Rakuten Viber използва собствено разработен изкуствен интелект (AI) за защита на клиентите си от спам и фишинг атаки, каза още Райков. Според него AI ще засегне живота на всеки потребител много бързо в близко бъдеще. Засега технологията е все още в своята ранна фаза и не трябва да се фокусира прекалено голямо внимание върху първоначалните недостатъци.

Как Viber защитава своите клиенти и какви атаки отблъсква може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още