fallback

Мартин Гисвайн: Ефектът от изкуствения интелект ще е подобен на този от смартфоните

Европа има шанс да навакса изоставането си в дигиталните умения в ерата на AI, смята преподавателят във Виенския университет

14:05 | 26.09.24 г. 4

Изкуственият интелект (AI) ще повлияе на света около нас по начин, подобен на този, по който повлияха смартфоните след появата си. Това коментира преподавателят във Виенския университет Мартин Гисвайн в ексклузивно интервю за технологичната конференция Tech of Tomorrow на Investor.bg, която се провежда днес (26 септември) в Интер Експо Център.

По думите му тъй като хората вече използват AI, той ще се превърне в значителна част от тяхната работа, както смартфоните се превърнаха в неделима част от живота на всички.

„Навлизаме в дълго и силно развитие на технологията. Естествено, пречки винаги има. Част от софтуера не отговаря на изискванията ни. Не сме доволни от халюцинациите – неверните данни, които идват от изкуствен интелект, но това ще отмине с развитието на технологията“, коментира още Гисвайн.

Според него изкуственият интелект не води до съществени промени в бизнес моделите, а по-скоро в начина на изпълнението им.

„Ако погледнем стратегически на изкуствения интелект, бизнесът ни все още гледа съотношението между инвестициите и продуктивността“, допълни той.

Същевременно Европа продължава да изостава по дигитални умения, докато изкуственият интелект все по-бързо променя бизнеси и индустрии. Според Мартин Гисвайн това е „един от последните шансове на Стария континент да навакса бързо“.

„Виждаме, че вече има знаци, че с използването на изкуствения интелект се е увеличила продуктивността за един работен час в САЩ, което не се е случвало от много време насам. Продуктивността се повишава отново и има печалби от изкуствения интелект, докато ние сме твърде бавни, като не го въвеждаме“, категоричен е той.

Какви са полезните ходове на Европа и как висшият мениджмънт може да използва изкуствен интелект за вземането на важни решения, можете да научите от целия разговор с Мартин Гисвайн, който ще бъде излъчен в технологичното предаване „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria на 28 октомври от 19:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още