fallback

Google обвини Microsoft в злоупотреба с положението си на облачния пазар

Поведението на Microsoft представлява злоупотреба с господстващо положение съгласно европейското право, твърди подразделението на Alphabet

19:30 | 25.09.24 г. 1

Google затегна правната си хватка с Microsoft над доходоносния облачен пазар, обвинявайки американския софтуерен гигант в злоупотреба на господстващото си положение на пазара в официална жалба към антитръстовия орган на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Подразделението на Alphabet твърди, че лицензионните условия на Microsoft за облачните услуги на Azure ограничават достъпа на клиентите до конкурентни платформи, включително Google Cloud и Amazon Web Services. Поведението на Microsoft представлява злоупотреба с господстващо положение съгласно европейското право, се казва в резюме на жалбата.

Google твърди още, че господстващото положение на Microsoft в облачния сектор рискува да изложи европейските граждани на рискове пред сигурността и IT пропуски. Компанията подчертава сътресенията през юли, когато дефектна актуализация от компанията за киберсигурност CrowdStrike Holdings срина милиони компютри, работещи с Windows, парализирайки летища, банки, фондови борси и компании в цял свят.

Ескалацията в спора в сряда следва споразумение между Microsoft и по-малки европейски облачни компании, които ѝ позволиха да избегне официално разследване от ЕС. Google неуспешно се опита да провали договорката. Потенциалните европейски глоби за нарушения на антитръстовите закони може да достигнат до 10% от годишните продажби на компанията.

Microsoft заяви, че очаква обвиненията на Google да не бъдат уважени от европейските надзорни органи.

„Microsoft уреди по приятелски начин подобни опасения, повдигнати от европейски облачни доставчици, дори след като Google се надяваше, че те ще продължат с правни действия“, заяви говорител. „След като не успя да убеди европейските компании, очакваме Google да се провали по подобен начин в убеждаването на Европейската комисия“.

ЕК потвърди жалбата и заяви, че сега ще я оцени съгласно стандартните процедури на регулатора.

Google Cloud донесе печалба от 1,17 млрд. долара през второто тримесечие, надвивайки оценките на анализаторите за оперативна печалба от 982 млн. долара. Google обаче изостава от Amazon.com и Microsoft на облачния пазар, но през последната година подразделението привлича стартъпи в сферата на изкуствения интелект.

Публичните сблъсъци между Google и Microsoft относно господстващото положение в облачните услуги напомнят на битките отпреди години за злоупотреби, свързани с пазарната доминация на Windows. През 2009 г. базираната в Редмънд, щата Вашингтон, Microsoft се съгласи да отвори операционната си система за конкурентни браузъри, за да неутрализира нарастващата антитръстова заплаха от страна на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още