fallback

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу Visa

Гигантът е обвинен в незаконно монополизиране на пазара на дебитни карти в страната

22:24 | 24.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на правосъдието на САЩ съди Visa, твърдейки, че глобалният гигант в разплащанията незаконно е монополизирал пазара на дебитни карти, пише Bloomberg. Това е първото голямо антимонополно дело на администрацията на Джо Байдън в индустрията на финансовите услуги.

В жалба, подадена до федералния съд на Манхатън, се казва, че Visa, която обработва повече от 60% от дебитните трансакции в САЩ, е сключила поредица от споразумения, наказващи търговци, които са поискали да използват алтернативи, и е плащала на потенциални конкуренти да стоят извън пазара.

Visa е най-голямата платежна мрежа в Съединените щати и събира около 7 млрд. долара годишни такси, както за трансакции с дебитни карти, така и за т.нар. трансакции „без карта“, при които клиентите използват номера на дебитната си карта онлайн или в приложения, гласи жалбата.

Министерството на правосъдието твърди, че в споразуменията си с търговците Visa е наложила антиконкурентна ценова структура, която по същество ги принуждава да насочват всички дебитни трансакции през нейната мрежа или ще бъдат изправени пред строги санкции. Visa също така е сключила споразумения с компании, включително PayPal Holdings, Apple и Block, които разработват продукти, които биха оспорили нейната хватка над платежните мрежи, като им е платила стотици милиони долари, за да останат извън пазара, твърди ведомството.

Цената на акциите на Visa се понижи с 4,7% в 14:42 ч. местно време в Ню Йорк.

Представители на Visa не са отговорили веднага на запитването за коментар относно делото.

След Visa, най-известните дебитни мрежи в САЩ се управляват от Mastercard и Discover Financial Services.

В жалбата на Министерството на правосъдието се твърди, че незаконното поведение на Visa е започнало през 2012 г., в отговор на Закона Дод-Франк, който Конгресът прие след финансовата криза. Законът изисква издателите на карти, които често са банки, да предложат поне две независими дебитни мрежи, за да увеличат конкуренцията и да дадат по-голям избор на търговците. Той също така определя лимити за таксите, които банките изискват от търговците на дребно да плащат, за да приемат дебитни карти, въпреки че законът не ограничава таксите, които самите дебитни мрежи начисляват за обработка на трансакции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още