fallback

Snap ще интегрира генеративния AI модел на Google в чатбота си

Компанията инвестира в нови AI функции, конкурирайки с по-големи съперници

21:46 | 24.09.24 г.

Snap ще започне да използва модела на Google за генеративен изкуствен интелект (AI), за да подпомогне чатбота с изкуствен интелект на Snapchat – част от по-широк план за засилване на ангажираността и увеличаване на времето, което потребителите прекарват в приложението за съобщения, съобщава Bloomberg.

Snap инвестира в нови AI функции, конкурирайки с по-големи съперници, като Meta Platforms, която също има собствен чатбот с изкуствен интелект. Междувременно Google на Alphabet търси нови корпоративни клиенти за своя модел Gemini AI като начин за стимулиране на бизнеса. Двете компании обявиха новото партньорство във вторник.

Snap за първи път пусна чатбота си My AI миналата година, като използва генеративни AI модели от OpenAI, създател на ChatGPT. Но наскоро компанията започна да използва и Gemini, тъй като големият езиков модел на Google може да обработва видео, аудио и текст едновременно – възможности, известни като мултимодален AI. Тази функция е важна, тъй като потребителите на Snapchat често общуват чрез видеоклипове и изображения в допълнение към текста, казва главният изпълнителен директор на Snap Евън Шпигел.

„Чатът с големи езикови модели винаги е бил доста интересен“, казва Шпигел, но отбелязва, че изживяването при изпращането на снимки и видеоклипове към чатбот изостава. Тъй като изпращането на снимки и видеоклипове е основният начин, по който потребителите на Snapchat общуват, това „задържа визията ни“ за това, в което продуктът може да се превърне в крайна сметка, добави той.

Откакто Snap започна да използва Gemini по-рано тази година, компанията е отбелязала почти три пъти по-голяма ангажираност от страна на хората, които изпращат снимки и видеоклипове на нейния AI чатбот, съобщиха от компанията.

„Това е по-естествен начин хората да изразяват себе си“, обясни главният изпълнителен директор на Google Cloud Томас Куриан. Gemini ще захранва и нови функции на Snap, които позволяват на AI чатбота му да превежда например менюта на чужд език или да разпознава растения само по снимка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още