fallback

Какви въпроси повдига потенциалната сделка между Qualcomm и Intel?

На първо място стои позицията на антимонополните регулатори

17:28 | 24.09.24 г.

Потенциална сделка за придобиването на Intel би могла да ускори диверсификацията на Qualcomm, но ще натовари производителя на чипове за смартфони с губещо звено за производство на полупроводници за други компаниии. Последното може да затрудни процеса по връщането на Intel към успеха или продажбата ѝ, посочват анализатори, цитирани от Ройтерс.

Придобиването също така ще бъде изправено пред строг антимонополен контрол в световен мащаб, тъй като ще доведе до обединяването на две ключови компании за чипове чрез най-голямата сделка в сектора. Възможно е да се създаде гигант със силен дял на пазара на смартфони, персонални компютри и сървъри.

Цената на акциите на Intel нарасна с близо 3% в понеделник, след като късно в петък в медиите се появи информация, че Qualcomm се е обърнала към засегнатия от проблеми производител на чипове. Стойността на книжата на Qualcomm пък се понижи с 1,8%.

„Сделката, за която се говори, между Qualcomm и Intel, е интригуваща на много нива, а от чисто продуктова гледна точка има известен смисъл, тъй като те имат редица допълващи се продуктови линии“, коментира основателят на TECHnalysis Research Боб О‘Донъл.

„Възможността това да се случи наистина обаче е много ниска. Освен това е малко вероятно Qualcomm да иска цялата Intel, а опитът да раздели продуктовия от производствения бизнес в момента просто не би бил възможен“, коментира той.

Някога доминиращата в индустрията Intel сега е изправена пред един от най-лошите си периоди, тъй като загубата на звеното за производство за други компании се увеличава. Компанията създаде това подразделение с идеята да оспори позициите на TSMC.

Пазарната капитализация на Intel спадна под 100 млрд. долара за първи път от три десетилетия, след като компанията не успя да яхне вълната на бума на изкуствения интелект.

Като се има предвид, че към 23 юни Qualcomm има около 7,77 млрд. долара в брой и парични еквиваленти, анализаторите очакват сделката да бъде финансирана предимно чрез акции и да бъде силно разводняваща за инвеститорите на Qualcomm, което вероятно ще предизвика известни опасения.

Qualcomm, която е поддоставчик на Apple, ускори усилията си за експанзия отвъд основния си бизнес с чипове за смартфони, насочвайки се към индустрии като автомобилостроенето и персоналните компютри. Това се случи под ръководството на главния изпълнителен директор Кристиано Амон. Но технологичният гигант все още остава твърде зависим от мобилния пазар, който през последните години изпитва затруднения заради спада на търсенето след пандемията.

Амон участва лично в преговорите с Intel и проучва различни варианти за сделка за компанията, посочват източниците на Ройтерс.

Това не е първият път, в който Qualcomm се прицелва към голямо придобиване. През 2016 г. тя се опита да купи конкурента си NXP Semiconductors за 44 млрд. долара, но се отказа от офертата две години по-късно, след като не успя да получи зелена светлина от китайските регулатори.

Казусът с производствения бизнес

Въпреки че Intel проектира и произвежда своите чипове за персонални компютри и центрове за данни, Qualcomm никога не е управлявала завод за чипове. Тя ползва поддоставчици като TSMC и дизайн и други технологии, предлагани от Arm Holdings.

Според анализатори Qualcomm не разполага с опита, необходим за развитието на производствения бизнес на Intel, който наскоро обяви Amazon.com за своя първи голям клиент.

„Не знаем защо Qualcomm би бил по-добър собственик на тези активи“, коментира Стейси Расгън от Bernstein. „Ние не виждаме и сценарий без тях".

Производственият бизнес на Intel се смята за ключов за целта на Вашингтон за разрастване на вътрешното производство на чипове. Компанията си е осигурила 19,5 млрд. долара федерални субсидии и заеми съгласно Закона за чиповете, а средствата са за изграждане и разширяване на заводи в четири американски щата.

Някои анализатори твърдят, че Intel би предпочела външни инвестиции вместо продажба, като визират скорошен ход, целящ да направи този бизнес по-независим.

През уикенда Bloomberg News съобщи, че Apollo Global Management, която вече е партньор в завода на Intel в Ирландия, е предложила инвестиция от цели 5 млрд. долара в компанията.

Qualcomm също може да реши да купи части от бизнеса на Intel вместо цялата корпорация. По-рано този месец Ройтерс съобщи, че гигантът има особен интерес към отдела за дизайн на чипове за компютри на Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още