fallback

Имплант на Neuralink получи определението „революционно устройство“ от американска агенция

Устройството, известно като Blindsight, „ще даде възможност дори на тези, които са загубили и двете си очи и зрителния си нерв, да виждат“, според Илон Мъск

17:35 | 18.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Стартъпът за мозъчни чипове на Илон Мъск Neuralink обяви, че експериментален имплант, целящ да възстановява зрението, е получил определението „революционно устройство“ на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), съобщава Ройтерс.

Обозначението „революционен“ на FDA се дава на определени медицински изделия, които осигуряват лечение или диагностика на животозастрашаващи състояния. Целта е да се ускори разработването и прегледът на устройства, които са в процес на разработка.

Експерименталното устройство, известно като Blindsight, „ще даде възможност дори на тези, които са загубили и двете си очи и зрителния си нерв, да виждат“, заяви Мъск в публикация в социалната мрежа X.

Neuralink не е отговорила веднага на запитване за подробности относно това кога се очаква устройството Blindsight да премине към изпитания върху хора. FDA също не е отговорила веднага на молбата за коментар.

Основана през 2016 г. от Мъск и група инженери, Neuralink изгражда интерфейс с мозъчен чип, който може да се имплантира в черепа и който според нея в крайна сметка може да помогне на пациентите с увреждания да се движат и да общуват отново, а също и да възстановява зрението.

Устройството на Neuralink има чип, който обработва и предава невронни сигнали, които биха могли да се насочват към устройства като компютър или телефон.

Стартъпът отделно тества имплант, целящ да даде на парализирани пациенти възможността да използват цифрови устройства само с мисълта си – перспектива, която може да помогне на хора с увреждания на гръбначния мозък.

Очаква се в това изпитване да бъдат включени трима пациенти, които да оценят устройството му в рамките на проучване, чието завършване се очаква да отнеме няколко години, показват подробности в базата данни за клинични изпитвания на правителството на САЩ.

По-рано тази година Neuralink успешно имплантира устройството на втория пациент, който го използва, за да играе видеоигри и да се учи как да проектира 3D обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още