fallback

Платформата за киберпрестъпления Ghost бе ликвидирана в глобална операция

Общо 51 души са арестувани, но се очакват още задържани

16:39 | 18.09.24 г.

Международна операция на правоприлагащи органи е ликвидирала платформа за криптирана комуникация, позната като Ghost и известна с това, че е позволявала мащабен трафик на наркотици и пране на пари, съобщи Европол в сряда.

Разследването е довело до арестуването на 51 заподозрени от няколко държави, като се очакват още арести.

Платформата натрупа популярност сред престъпните организации заради напредналите си функции за сигурност и ликвидирането ѝ нанася значим удар на глобалните мрежи на организираната престъпност.

„Това наистина беше глобална игра на котка и мишки и днес играта свърши“, заяви заместник изпълнителният директор на Европол Жан-Филипе Лекуф пред репортери.

Операцията е предотвратила няколко заплахи за живота, ликвидирала е лаборатория за наркотици в Австралия и е довела до конфискуване на оръжия, наркотици и над 1 млн. евро в брой в световен мащаб, заявиха от Европол.

„Днес ясно показахме, че без значение колко прикрити смятат, че са престъпните мрежи, те не могат да избегнат колективните ни усилия“, заяви изпълнителният директор на Европол Катрин дьо Бол, наричайки платформата Ghost „спасителна линия на тежката организирана престъпност“.

Операцията е била извършена с помощта на властите от Австралия, Канада, Франция, Исландия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Швеция и САЩ като част от по-широк ангажимент в борбата със световната организирана престъпност.

В хода на разследването се очаква да се достигне до пресичане на още незаконни дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още