fallback

BlackRock и Microsoft набират 30 млрд. долара за инвестиции в изкуствен интелект

Nvidia също ще подкрепи коалицията със своя експертен опит в центровете за данни

08:16 | 18.09.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Американската инвестиционна компания BlackRock Inc. и софтуерният гигант Microsoft Corp. обединяват усилия, за да инвестират в центрове за данни и друга инфраструктура в подкрепа на изкуствения интелект, предаде Bloomberg.

Стратегията им, наречена Глобално партньорство за инвестиции в инфраструктура на изкуствения интелект (Global AI Infrastructure Investment Partnership), ще има за цел да привлече 30 млрд. долара частен капитал, който да достигне до 100 млрд. долара за инвестиции, се казва в изявление на компаниите от вторник.

Според него инфраструктурните инвестиции - включително енергийни проекти - ще бъдат реализирани предимно в САЩ, като част от средствата ще бъдат разпределени в страни партньори на САЩ.

"Мобилизирането на частен капитал за изграждане на инфраструктура за изкуствен интелект, като центрове за данни и енергия, ще отключи дългосрочна инвестиционна възможност на стойност много трилиони долари", заяви в изявлението главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк.

Компаниите си партнират и с Global Infrastructure Partners (GIP) и MGX от Абу Даби, която беше създадена тази година специално за инвестиции в изкуствен интелект.

Nvidia Corp. ще подкрепи коалицията със своя експертен опит в центровете за данни за изкуствен интелект. Производителят на чипове е вложил средства в създаването на софтуер, мрежи и други технологии, които според него са от съществено значение за бързото създаване на цялостни системи за изкуствен интелект.

BlackRock - най-големият мениджър на активи в света - обяви през януари, че ще купи GIP за около 12,5 млрд. долара, а миналата седмица заяви, че очаква да завърши придобиването на 1 октомври.

Microsoft инвестира 13 млрд. долара в компанията за изкуствен интелект OpenAI и преработва цялата си продуктова линия около функциите на изкуствения интелект. Софтуерният гигант значително увеличава собствените си разходи за центрове за данни и изчислителна инфраструктура, за да предоставя тези услуги, и заяви, че способността му да обслужва клиенти с изкуствен интелект е ограничена от липсата на достатъчно чипове и капацитет на центровете за данни.

Енергийните компании в САЩ се надпреварват да посрещнат рязкото нарастване на търсенето от страна на гладните за електроенергия центрове за данни с изкуствен интелект, като според Bloomberg Intelligence до 2030 г. потреблението на електроенергия от тези съоръжения ще нарасне до 10 пъти спрямо сегашните нива.

За да посрещнат това търсене, енергийните компании отлагат извеждането от експлоатация на въглищни и газови централи и планират изграждането на нови газови централи и слънчеви и вятърни паркове. Конкуренцията за електроенергия дори е довела до увеличаване на времето, необходимо за свързване на нови центрове за данни към електропреносната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още