fallback

Amazon казва "сбогом" на работата от дистанция

Компанията ще изисква служителите ѝ да посещават офисите на компанията 5 дни в седмицата

08:40 | 17.09.24 г. 2

Amazon.com ще изисква от служителите си да се върнат на работа в офисите на компанията пет дни в седмицата, започвайки от следващата година. По този начин гигантът затяга правилата, след като по-рано изискваше кадрите му да се явяват в офисите три дни седмично, предава Ройтерс.

Промяната е необходима, за да „изобретявате, да си сътрудничите и да бъдете свързани“, пише главният изпълнителен директор Анди Джаси в писмо до служителите. По думите му опитът с трите задължителни дни „укрепи нашето убеждение в ползите“ от работата в офиса.

Компаниите позволяват на много служители да работят от вкъщи след пандемията, оставяйки централните офиси почти празни в редица градове като Сан Франциско и Сиатъл. Някои технологични фирми обаче започват да налагат на служителите да се връщат в офисите два или три дни в седмицата.

Amazon зае по-твърда позиция от много от своите конкуренти с отслабването на заплахата от Covid-19. Служители са описали пред Ройтерс как Amazon е изисквала от тях да се отчитат в някои случаи в отдалечени офиси или да се преместят в Сиатъл, за да запазят работата си.

На някои служители, които постоянно не са спазвали наложеното изискване за три дни в офиса, им е било казано, че „доброволно подават молба за напускане“ и е бил заключен достъпът им до системите на Amazon. Говорител на интернет гиганта не е отговорил веднага на запитване, за да каже дали новото изискване ще бъде толкова строго.

Изискването беше особено непопулярно сред група служители, която твърди, че работата от вкъщи е едновременно ефективна и спестява време и пари за пътуване до работното място. През май миналата година служителите в централата на Amazon в Сиатъл организираха демонстрация, протестирайки срещу промените в климатичната политика на гиганта за електронна търговия, съкращения и изискването за връщане в офиса.

Като част от организационно преструктуриране, Amazon се стреми да увеличи съотношението между индивидуалните сътрудници и мениджърите с най-малко 15% до края на първото тримесечие на 2025 г.

Amazon премахна предишна програма, която позволяваше на служителите да работят отвсякъде в продължение на четири месеца годишно, сочи информация на сайта ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още