fallback

Как Intel загуби възможността да прави компоненти за PlayStation?

Този договор щеше да е изключително важен за производителя на чипове, а сега го поставя в още по-неблагоприятна позиция

15:30 | 25.09.24 г.

Intel е изгубила договор за проектиране и производство на чип за PlayStation 6 през 2022 г., което е нанесло значителен удар върху усилията ѝ да изгради бизнес за производство на компоненти за други компании, твърдят трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Провалът в усилията на Intel да спечели пред Advanced Micro Devices в конкурентен процес на наддаване за проектиране на дизайна на предстоящия чип за PlayStation 6 и пред Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. като поддоставчик означава, че тя няма да получи приходи за милиарди долари от тази сделка, която можеше да означава производство на хиляди полупроводници месечно, казват двама от източниците.

Intel и AMD бяха последните двама претенденти в процеса за наддаване за договора.

Спечелването на бизнеса на Sony с дизайна на чипове за PlayStation 6 щеше да е победа за сегмента за дизайн на Intel и щеше да е важна стъпка напред за усилията на компанията да работи като поддоставчик – бизнес, който беше ключова част от плана на главния изпълнителен директор Пат Гелсингер за връщане на технологичния гигант към успеха.

Гелсингер обяви плановете на Intel да създаде подобно производствено звено, което да обслужва други компании, през 2021 г. Официалният му старт беше по време на събитие в Сан Хосе, щата Калифорния, през февруари тази година. Сделката за чипа за PlayStation е свързана с дизайнерския сегмент на Intel, но щеше да бъде от полза за финансовото представяне на бизнеса с доставки за други фирми след тазгодишното му отделяне.

Обикновено конзолите на Sony продават по над 100 млн. бройки за половин десетилетие. За един дизайнер на чипове, конзолният бизнес генерира по-ниска печалба от брутни маржове от над 50% на продукти като чиповете за изкуствен интелект, но въпреки това представлява стабилен бизнес, който може да печели повече от една технология, която компанията вече е разработила. Бизнесът на Sony също така можеше да помогне за стимулирането на бизнеса на Intel за договорно производство, който сега се затруднява да намери нови големи клиенти.

Спор за това колко печалба може да генерира Intel от всеки чип, продаден на японския гигант в електрониката, блокира Intel да се споразумее за цената със Sony, твърдят двама източници. Вместо това конкурентът AMD сключи договора с конкурентна оферта, която елиминира други като Broadcom, докато не останаха само Intel и AMD.

Преговорите между Sony и Intel отнеха месеци през 2022 г. и включваха срещи между главните изпълнителни директори на двете компании, десетки инженери и други директори.

В отговор на написаното от Ройтерс за преговорите за PlayStation 6 и неуспеха на Intel да спечели поръчката, говорител на Intel коментира: „Категорично не сме съгласни с тази характеристика, но няма да коментираме каквито и да е текущи или потенциални разговори с клиенти. Имаме много силен списък с клиенти, както в продуктовия ни бизнес, така и в производствените поддоставки, и сме изцяло фокусирани върху иновациите, за да отговорим на техните нужди“.

Sony и Broadcom не са отговорили на запитванията за коментар. AMD отказва да коментира.

Проблем със съвместимостта

Настоящото поколение конзоли PlayStation се захранват от персонализирани чипове с договор за проектиране, изпълнен от AMD.

Наскоро Sony обяви PlayStation 5 Pro, но все още не е представила следващото поколение на конзолата. Години след премиерата на конзолата през 2020 г., Sony заяви, че е продала 20,8 млн. бройки от първото поколение системи PlayStation 5 през фискалната 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още