fallback

Иран е извел в орбита нов изследователски спътник

Устройството е предназначено за тестване на хардуерни и софтуерни системи за технология за маневриране в орбита

15:44 | 14.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Иран е изстрелял в орбита нов изследователски спътник, съобщават държавните медии на ислямската република.

„Изследователският спътник Chamran-1 беше успешно изстрелян и изведен в орбита от ракетата носител Ghaem-100“, обяви държавната телевизия на страната.

Спътникът, който тежи около 60 кг, е предназначен за тестване на хардуерни и софтуерни системи за технология за маневриране в орбита.

Устройството е проектирано и построено от Iranian Electronics Industries, под егидата на Министерството на отбраната.

Западните правителства, включително многократно са предупреждавали Иран срещу подобни изстрелвания. Според тях технологията може да бъде използвана за балистични ракети, включително такива, предназначени да носят ядрена бойна глава.

Иран отвръща, че не се стреми към създаване на ядрено оръжие и че изстрелванията на сателити и ракети са само за граждански или отбранителни цели.

Ракетата Ghaem-100, която е изстреляла последния спътник, е произведена от аерокосмическата организация на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, която е част от армията на Иран. Носителят е първата тристепенна ракета за изстрелване на спътници с твърдо гориво в страната.

От години Иран развива космически дейности, като настоява, че те са мирни и в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

През февруари Русия изведе в орбита ирански сателит за дистанционно наблюдение и заснемане. По това време иранският министър на телекомуникациите заяви, че през предходните две години Иран е осъществил редица изстрелвания на сателити.

През януари Иран съобщи, че е изпратил едновременно три сателита в орбита, почти седмица след изстрелването на изследователски сателит от гвардейците.

В миналото ислямската република е провела няколко неуспешни опита за изстрелвания на сателити.

Иран страда от години от осакатяващите западни санкции, особено след като през 2018 г. САЩ, тогава начело с президента Доналд Тръмп, едностранно се отказаха от знаковото ядрено споразумение между Техеран и основните световни сили.

Тази седмица Иран привика четирима европейски посланици, след като Западът наложи нови санкции заради предполагаемата доставката на ирански балистични ракети за Русия. 

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 14.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още