fallback

Бразилия е изтеглила над 3 млн. долара от сметките на Х заради наложените глоби

Платформата X остава забранена в Бразилия, тъй като все още не е изпълнила съдебна заповед да блокира определени акаунти

09:44 | 14.09.24 г.

Бразилия е изтеглила 18,35 млн. реала (3,3 млн. долара) от банковите сметки на X на Илон Мъск и Starlink, за да плати глобите, наложени от Върховния съд, съобщава Bloomberg.

Така страната продължава спора със социалната платформа, който доведе до спирането на нейните услуги на територията ѝ, допълва агенцията.

Съдът нареди прехвърлянето на средствата в сряда и оттогава сметките са били размразени, според изявление на институцията.

Мъск е затънал в ожесточено противопоставяне с висшия съд на Бразилия, който води кампания срещу фалшивите новини и езика на омразата в най-голямата държава в Латинска Америка. Съдия Алешандре де Мораеш нареди платформата, известна преди като Twitter, да бъде забранена миналия месец и блокира сметките на Starlink в опит да принуди компанията да плати санкциите, наложени за игнориране на предишна заповед.

„Блокирането на сметките се случи, защото правосъдието разгледа солидарната отговорност между X Brasil Internet Ltda., Starlink Brazil Holding Ltda. и Starlink Brazil Internet Services Ltda. за плащане на глоби“, казва съдът в изявлението си.

Представители на компаниите на Мъск не са отговорили веднага на искане на агенцията за коментар.

Платформата X остава забранена в Бразилия, тъй като все още не е изпълнила заповедите на Мораеш да блокира определени потребителски акаунти и да назначи законен представител в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 14.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още