fallback

Samsung планира да съкрати до 30% от световната си работна сила

Засегнати са основно служители в отделите по продажби и маркетинг

18:20 | 11.09.24 г.

Най-големият производител на смартфони, телевизори и чипове в света Samsung Electronics намалява с до 30% служителите си на световно ниво в някои подразделения, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Базираната в Южна Корея Samsung е инструктирала дъщерните си дружества по света да намалят екипите си по продажбите и маркетинга с около 15%, а администрацията – с до 30%, казват двама от източниците.

Планът ще бъде приложен до края на годината и ще засегне работни места из Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка, казва един от източниците. Шест други източници потвърждават планираното намаляване на глобалната работна сила на Samsung.

Не е ясно колко точно хора ще бъде освободени и кои страни и бизнес подразделения ще бъдат най-засегнати.

Източниците са отказали да бъдат назовани, тъй като мащабът и детайлите за съкращенията засега са конфиденциални.

В изявление Samsung каза, че корекциите на работната сила, извършвани в някои задгранични подразделения, са рутинни и целят подобряване на ефективността. Компанията заяви, че няма конкретни цели за плановете, като добави, че те не засягат производствения персонал.

В Samsung работят общо 267 800 души към края на 2023 г., а повече от половината, или 147 хил. служители, са базирани в чужбина, според последния доклад за устойчивостта.

Отделите за производство и развитие формират повечето от тези работни места, служителите по продажбите и маркетинга са около 25 100, а 27 800 души работят в други области, се казва в доклада.

„Глобалният мандат“ за съкращаване на работни места е бил изпратен преди около три седмици и дружеството на Samsung в Индия вече е предложило пакети за обезщетения на някои служители на средно ниво, които са напуснали през последните седмици, казва един от преките източници.

Общият брой служители, които може да се наложи да напуснат бизнеса в Индия, може да достигне 1000, добавя лицето. Samsung дава работа на около 25 хил. души в Индия.

В Китай Samsung е уведомил служителите си за съкращенията на работни места, които се очаква да засегнат около 30% от служителите в продажбите, съобщи южнокорейски вестник този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още