fallback

Qualcomm обмисля придобиването на части от бизнеса за разработка на чипове на Intel

Двете компании все още не са започнали преговори

17:00 | 06.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Qualcomm проучва възможността за придобиване на част от бизнеса на Intel за разработване на чипове, за да разшири продуктовото си портфолио, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Производителят на чипове за мобилни устройства разглежда възможността за придобиване на различни части от Intel, която изпита затруднения да генерира пари и иска да се освободи от някои активи, добавят източниците.

Бизнесът за разработка на персонални компютри на Intel представлява значителен интерес за ръководителите на Qualcomm, но те разглеждат и възможността за закупуване на дял и в други звена на компанията.

Qualcomm не се е обърнала към Intel за потенциално придобиване и отказа да коментира плановете си.

Компанията, чиято пазарна капитализация достига 184 млрд. долара и която е известна с чиповете за смартфони, работи върху планове за закупуване на части от Intel от месеци. Интересът и плановете на Qualcomm не са финализирани и могат да се променят, изтъкват източниците.

Intel отчете катастрофално второ тримесечие по отношение на финансовия си отчет, представен миналия месец, което включва 15% намаление на персонала и пауза за изплащане на дивиденти.

Приходите от бизнеса с персонални компютри спаднаха с 8% до 29,3 млрд. долара миналата година на фона на цялостната слабост на пазара.

Преди известна с маркетинговата си кампания Intel Inside, клиентският бизнес на компанията произвежда чипове за лаптопи и настолни компютри, използвани в машини по целия свят. Ръководителите на групата посочват, че въвеждането на компютри с изкуствен интелект ще накара потребителите да надграждат своите компютри и да генерират повече продажби.

Qualcomm генерира 35,82 млрд. долара общи приходи през последната си фискална година.

По-рано тази седмица Intel пусна нов компютърен чип, наречен Lunar Lake, който предлага превъзходна производителност за AI приложения.

Бордът на Intel ще се срещне следващата седмица, за да прецени предложението на главния изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър и други ръководители за това как да постигне икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 06.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още