fallback

Шефът на Nvidia се раздели с 10 млрд. долара за ден

Това е най-големият еднодневен спад в доларово изражение на богатството на милиардера, откакто Bloomberg го следи от 2016 г.

12:17 | 04.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Богатството на главния изпълнителен директор на Nvidia Corp. Дженсън Хуанг се срина с най-високата сума досега, след като акциите на компанията поевтиняха с 9,5% във вторник. Това е най-дълбокият в историята еднодневен спад на пазарната стойност на американска компания, съобщава Bloomberg.

Нетното състояние на Хуанг отписа около 10 млрд. долара до 94,9 млрд. долара във вторник – най-големият еднодневен спад в доларово изражение за милиардера, откакто индексът Bloomberg Billionaires Index започва да следи богатството му през 2016 г.

Дневното изменение в богатството на Дженсън Хуанг. Графика: Bloomberg LP

Говорител на Nvidia е отказал коментар във връзка със състоянието на компанията.

Успехът на продуктите на производителя – както и трудностите на конкуренцията за предлагане на алтернативи – превърна фирмата в ключова част от снабдителната верига на някои от водещите компании в света.

Самият Хуанг е на 18-о място в списъка на най-богатите хора в света и състоянието му е нараснало с 51 млрд. долара от началото на годината, дори и след понижението от вторник, става ясно от индекса на Bloomberg.

Той е израснал в Тайван и Тайланд, преди да емигрира в САЩ, където основава третата по големина на пазарната капитализация фирма в света през 1993 г.

Във вторник Nvidia загуби 279 млрд. долара от пазарната си капитализация, което е основна индикация, че инвеститорите стават по-предпазливи относно нововъзникващите AI технологии, които подхраниха голяма част от ръстовете на фондовия пазар тази година.

Последните притеснения около AI излизат наяве, след като миналата сряда Nvidia даде тримесечна прогноза, която не успя да отговори на високите очаквания на инвеститорите, предизвикали главозамайващо покачване на стойността на нейните акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още