fallback

Nvidia загуби рекордните 279 млрд. долара от пазарната си капитализация

Компанията записа най-големия еднодневен борсов спад в историята си

08:33 | 04.09.24 г.

Цената на акциите на Nvidia се срина с 9,5% във вторник в рамките на най-дълбокия в историята еднодневен спад на пазарната стойност на американска компания. Това се случи, след като инвеститорите смекчиха оптимизма си относно изкуствения интелект (AI), а това доведе до широка пазарна разпродажба след по-слабите икономически данни, предава Ройтерс.

Nvidia загуби 279 млрд. долара от пазарната си капитализация, което е основна индикация, че инвеститорите стават по-предпазливи относно нововъзникващите AI технологии, които подхраниха голяма част от ръстовете на фондовия пазар тази година.

Индексът на компаниите за чипове PHLX се срина със 7,75%, а това е най-големият му еднодневен спад от 2020 г.

Последните притеснения около AI излизат наяве, след като миналата сряда Nvidia даде тримесечна прогноза, която не успя да отговори на високите очаквания на инвеститорите, предизвикали главозамайващо покачване на стойността на нейните акции.

„Толкова огромна сума пари е отишла за технологии и полупроводници през последните 12 месеца, че търговията е напълно изкривена“, коментира Тод Сон, ETF стратег в Strategas Securities.

Цената на акциите на Intel се понижи с близо 9%, след като Ройтерс писа, че се очаква главният изпълнителен директор Пат Гелсингер и ключови директори да представят план на борда на директорите. Този план включва идеи за премахване на ненужните бизнеси и преразглеждане на капиталовите разходи на затруднения производител на чипове.

Притесненията относно бавното отплащане на значителните инвестиции в изкуствен интелект преследват най-високо оценените компании на Wall Street през последните седмици. Акциите на Microsoft и Alphabet се търгуват с понижения след отчетите им за последното тримесечие.

„Някои скорошни изследвания поставят под съмнение дали приходите само от AI в крайна сметка ще оправдаят тази вълна от капиталови разходи за него. Когато оценяват капиталовите разходи за изкуствен интелект на отделни компании, инвеститорите трябва да обмислят дали използват най-добре своите баланси и капитал“, пишат стратезите от BlackRock в бележка до клиентите от вторник.

При рекордно високото си борсово затваряне през юли, Nvidia записа почти утрояване на пазарната си капитализация за 2024 г. Скорошните ѝ борсови отстъпления обаче я оставят с ръст от 118% на цената на акциите от началото на годината досега.

Слабостта на акциите на чиповете във вторник съпътстваше големите спадове на Wall Street. Nasdaq се понижи с 3,3%, а S&P 500 – с 2,1%.

До голяма степен инвеститорите очакват Федералният резерв да намали лихвените проценти с 25 базисни пункта в своето съобщение за политиката на 18 септември, според FedWatch Tool на CME.

Въпреки това очакванията на малцинството за понижение с 50 базисни пункта се повишиха до 37% от 30%, след като данни от вторник сигнализираха, че активността в производствения сектор остава слаба.

Инвеститорите ще получат множество данни за пазара на труда тази седмица, която ще завърши с ключовия правителствен доклад за възнагражденията в петък.

„Има опасения за това какво ще покажат данните за работните места относно сезонността“, предупреждава Стив Сосник, пазарен стратег в Interactive Brokers.

Индексът на компаниите за чипове вече е нараснал с 14% през 2024 г., малко под ръста от 16% на S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още