fallback

Първо Франция, сега Южна Корея - правните проблеми на Telegram само се увеличават

Има известни паралели между двете разследвания

16:32 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След ареста на основателя си във Франция, сега Telegram е изправена пред потенциални правни проблеми в Южна Корея, пише CNBC.

Главният следовател на страната обяви предварително разследване на потенциалната роля на чат платформата за подбуждане към сексуални престъпления, пише местната информационна агенция Yonhap. Това се случва докато Южна Корея се опитва да се справи с разпространението на дълбоки фалшификати с порнографско съдържание в страната, насочени към млади жени, включително тийнейджъри.

Разследването представлява ново голямо правно предизвикателство пред Telegram, след като нейният основател и главен изпълнителен директор Павел Дуров беше арестуван във Франция на 24 август за предполагаеми престъпления, свързани с чат приложението.

Паралели между случаите

Дуров, роденият в Русия 39-годишен милиардер, беше арестуван от френските власти след предварително разследване на Telegram, започнало на 8 юли.

Подобно на южнокорейското разследване, френските власти проучваха ролята на платформата в разпространението на порнографски изображения на непълнолетни, както и за улесняването на измами, организирана престъпност и трафик на наркотици.

Дуров е обвинен, че не е успял да се справи с подобни престъпни дейности в платформата. В изявление, публикувано в социалната мрежа X, Telegram заяви, че спазва законите на Европейския съюз и че Дуров „няма какво да крие“.

Според статията на Yonhap Ву Йонг-су, ръководител на Националната следствена служба, е направил препратки между този случай и другия във Франция и казва, че има планове за сътрудничество с френските власти и с други международни институции.

Разследването може да бъде усложнено от факта, че Telegram не предоставя лесно данни за разследвания, като информация за акаунти, каквито държавните разследващи органи, включително тези в САЩ, понякога изискват, казва Ву.

Отказът на Telegram да сподели информация с разследващите, когато това се изисква от закона, беше отбелязано и във френското разследване.

Въпреки че арестът на Дуров се смяташе за безпрецедентен ход, наскоро платформата беше изправена пред правни проверки в Бразилия и Германия, също заради опасения за наличие на незаконно или вредно съдържание.

Проблемите на Telegram

Въпреки че Telegram твърди, че нейните практики за модериране на съдържание са „в рамките на стандартите в индустрията и непрекъснато се подобряват“, определени функции на платформата станаха обект на критики по целия свят.

Като изисква от потребителите да предоставят телефонен номер за регистрация и предлага възможност за провеждане на криптирани от край до край разговори чрез функцията за „тайни чатове“, приложението предлага висока степен на анонимност.

Тези анонимни функции отдавна привличат към платформата измамници и дори екстремистки групи. Сега в Южна Корея те привличат разпространяващи силно фалшифицирано порнографско съдържание.

Дълбоките фалшификати представляват видеоклипове, аудио или изображения на реален човек, които са били дигитално променени или манипулирани. Те стават все по-известни на фона на появата на технологията за генеративен изкуствен интелект.

Южнокорейската полиция проучва осем автоматизирани програми, генериращи дълбоко фалшифицирана порнография за групи в Telegram, заедно с чат стаи, отговорни за разпространението на такова съдържание, според статията на Yonhap.

Разследванията се провеждат на фона на засилен натиск върху властите да отговорят на нарастващ брой сигнали, в които се описва как групите в Telegram, някои от които имат до 220 хил. членове, са били използвани за споделяне на дълбоко фалшифицирани изображения със сексуална експлоатация на студентки от местни университети, гимназии и дори средни училища.

Това не е първият път, когато Telegram е в центъра на подобен скандал в Южна Корея.

През 2020 г. южнокорейските власти арестуваха лидер на онлайн мрежа, която използва Telegram, за да изнудва и принуждава жени и деца да споделят сексуални изображения на себе си. Тогава не бяха предприети правни действия срещу Telegram.

В отговор на ареста на Дуров, технологичният анализатор в GWI Крис Биър коментира, че не е ясно докъде властите биха били готови да стигнат в регулирането и натиска върху Telegram, въпреки че други чат приложения и социални мрежи също могат да попаднат под контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още