fallback

Atos намали финансовите си цели

Френският гигант твърди, че планът за преструктурирането му се изпълнява

12:03 | 02.09.24 г.

Френската IT фирма Atos заяви, че ще има по-малко пари в брой през следващите няколко години, тъй като продажбите се свиват на фона на по-слабата бизнес среда. Въпреки това компанията допълва, че това няма да повлияе на ключовите условия на плана за финансово преструктуриране, предава Ройтерс.

Atos – някога смятана за една от най-успешните европейски компании в софтуерния и технологичния сектор – се движи на ръба на финансовия колапс през последните месеци, въпреки че през юни си осигури решаваща сделка за преструктуриране с банки и облигационери.

Сега Atos твърди, че прогнозира приходите на групата за цялата 2024 г. да достигнат 9,7 млрд. евро, което е малко под предходната прогноза за 9,8 млрд. евро.

Оперативният марж на групата ще достигне 2,4% от приходите тази година, след като предишната цел беше за 2,9%.

Коефициентът на задлъжнялост на компанията сега се очаква да спадне под 2% през 2027 г., по-късно от предишния краен срок в края на 2026 г. Atos също така понижи целите си за приходите и оперативния марж за 2027 г.

Съдебно заседание за одобрение на ускорения план ще се проведе на 15 октомври, обяви Atos.

Планът за преструктуриране на Atos трябва да бъде изпълнен след одобрението на съда, с няколко увеличения на капитала и емитиране на дълг, планирани от ноември 2024 г. до януари 2025 г.

Миналия месец компанията отчете по-голяма оперативна загуба за първото полугодие, а като причина за това посочи такси за обезценка, по-ниски продажби в Северна и Южна Америка и забавяне на поръчките в публичния сектор в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още