fallback

Как Мъск си навлече проблемите с властите в Бразилия, които спират достъпа до X?

Бразилски регулатор потвърди, че ще блокира платформата в страната

09:20 | 31.08.24 г. 4
Автор - снимка
Създател

Бразилският телекомуникационен оператор заяви, че спира достъпа до социалната мрежа X на Илон Мъск в страната, за да се съобрази със заповед от съдия, който от месеци е в спор с милиардера инвеститор, предава Ройтерс. По-рано тази седмица съдия от Върховния съд на Бразилия нареди на милиардера Илон Мъск да посочи законен представител на своята социална мрежа X в страната в рамките на 24 часа или ще бъде изправен пред спиране на платформата там.

За какво е конфликтът?

Съдия Александре де Мораес и Мъск са публичен спор от месеци, след като X не изпълни законовите разпореждания за блокиране на определени акаунти, обвинени в разпространение на „фалшиви новини“ и на съобщения с език на омразата. X, преди наречена Twitter, твърди, че Мораес е заплашил да арестува един от законните представители на компанията в Бразилия, ако фирмата не се съобрази. В крайна сметка платформата на Мъск затвори всички свои офиси в Бразилия поради това, което нарече „цензура“ от съдията, въпреки че услугата ѝ остана достъпна за потребителите в страната до този момент.

Какво направи още съдията?

Мораес също така замрази финансовите активи на Starlink на Мъск, като издаде заповед за блокиране на сметките на сателитната интернет мрежа, която бързо увеличи броя на потребителите си в Бразилия. Мотивът на съдията беше да покрие глоби за игнориране на съдебни разпореждания, които X не е платила. В отговор на публикация, която споменава информация, че сметките на Starlink са били блокирани, Мъск нарече Мораес „диктатор“ на X.

Как X ще бъде спряна?

Съгласно бразилските закони, регулиращи интернет, социалните мрежи трябва да имат представител, базиран в страната. Съдията каза, че компаниите, които нарушават бразилския закон, могат временно да се окажат с прекратена дейност. За да спре операциите на X в Бразилия, Мораес нареди на телекомуникационните компании да спрат да пренасят трафика на X. Потребителите все пак ще могат да избегнат блокирането, като използват VPN, а публикациите, призоваващи бразилците да го направят, станаха популярни в социалните мрежи след заплахата за спиране, отправена от Мораес.

В петък услугата още беше достъпна, но някои потребители твърдят, че вече нямат достъп до платформата. И трите телекомуникационни оператора в Бразилия коментираха, че ще започнат да спират достъпа от полунощ в петък, пише местната медия UOL.

Какво е потенциалното въздействие?

X е широко използвана в Бразилия и е важно средство за комуникация, особено за политиците, които я ползват като място за излагане на възгледите си и за атакуване на съперниците. Страната е на път да влезе в кампания за местните избори през октомври, които ще определят кметовете на 5568 малки и големи градове.

Реакциите на конфликта между Мораес и Мъск са разнопосочни. Някои потребители на X споделиха критиките на Мъск към решенията на съдията, като казаха, че Мораес подкопава свободата на словото в Бразилия. Други са съгласни с мнението на съдията, че Мъск не трябва да стои над бразилския закон.

„Затварят източник номер 1 на истината в Бразилия“, написа Мъск в публикация в X в петък в резултат на новината за блокирането на услугата. Всичко това се случва в момент, в който Мъск се бори със слабите рекламни приходи на платформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 31.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още