fallback

Бизнесът в България е сред най-слабо цифровизираните в ЕС

70,6% от предприятията у нас са с много нисък цифров интензитет

15:40 | 29.08.24 г.

България е сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-много предприятия, които се характеризират с много нисък цифров интензитет, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Такива са 70,6% от предприятията у нас, според данните на европейската статистика. По-голям е делът на тези предприятия само в Румъния (72,1%), а след страната ни се нарежда Гърция с дял от 56,2%.

Източник: Евростат

На обратния полюс най-голям е делът на предприятията, достигнали много високо ниво на цифровизация, във Финландия (13%), Малта (11,4%) и Нидерландия (11%).

На ниво ЕС 59% от предприятията през 2023 г. са достигнали поне основно ниво на цифров интензитет. От малките и средни предприятия 58% са достигнали поне основно ниво на цифров интензитет миналата година, а делът на големите предприятия е 91%.

„Поне основно ниво на цифров интензитет“, измерен чрез индекса за цифров интензитет, включва употребата на най-малко 4 от 12 избрани цифрови технологии като изкуствен интелект, социални мрежи, облачни изчисления, управление на отношенията с клиенти и онлайн продажби, съставляващи най-малко 1% от общия оборот.

Източник: Евростат

Основното ниво включва бизнеси с ниско, високо и много високо ниво на индекса на цифровия интензитет, като изключва много ниското ниво.

Според една от целите на Цифровото десетилетие над 90% от малките и средни предприятия в ЕС трябва да достигнат поне основно ниво на цифров интензитет до 2030 г. Това означава, че миналата година малките и средни предприятия в ЕС са били с 32 процентни пункта под амбицията за 2030 г., посочена в Цифровото десетилетие.

4,4% от малките и средни предприятия в ЕС са достигнали много високо ниво на цифров интензитет, а 19,6 на сто – високо ниво. Повечето малки и средни предприятия отчитат ниски (33,8%) или много ниски (42,3%) нива на цифров интензитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още