fallback

OpenAI се насочва към оценка от 100 млрд. долара в нов кръг от финансиране

Компанията за рисково финансиране Thrive Capital води кръга и ще инвестира около 1 млрд. долара, посочват запознати източници

09:59 | 29.08.24 г.

Компанията за изкуствен интелект OpenAI води разговори за привличането на няколко милиарда долара в нов кръг от финансиране, което би оценило стартъпа зад ChatGPT на над 100 млрд. долара, съобщава Wall Street Journal.

Компанията за рисково финансиране Thrive Capital води кръга и ще инвестира около 1 млрд. долара, посочват запознати източници. Очаква се и Microsoft да вложи още средства.

Новият кръг от финансиране ще бъде най-високото вливане на външен капитал в OpenAI, откакто Microsoft инвестира около 10 млрд. долара през януари 2023 г. Оттогава насам конкуренцията в Силициевата долина става все по-жестока по отношение на изграждането на най-развитите системи с изкуствен интелект (AI), като част от усилията за доминиране в индустрия, която според мнозина ще предизвика революция в икономиката.

OpenAI последно бе оценена на 86 млрд. долара в края на миналата година, когато служители продадоха съществуващи акции.

Thrive, базирана в Ню Йорк компания, основана преди 15 години от Джош Къшнър, вече има близки отношения с OpenAI и главния ѝ изпълнителен директор Сам Алтман. Тя е вложила няколко стотици милиона долара в стартъпа от миналата година насам.

WSJ не е успяла да определи кои други инвеститори участват в новия кръг от финансиране.

Конкуренцията в AI пространството е ожесточена. Google предлага собствен AI продукт и заедно с Amazon вложи 6 млрд. долара в Anthropic – конкурент, стартиран от бивши мениджъри на OpenAI. Meta Platforms разработва свой AI model, който пусна безплатно и е интегриран в приложенията ѝ, включително Facebook и Instagram.

ChatGPT остава пазарен лидер и има стотици милиони потребители месечно.

Запазването на тази позиция ще изисква разходи за милиарди от страна на OpenAI, за да остане на върха на проучванията и да продължи да разработва продукти, които могат да разбират езикови команди и да генерират сложни снимки, видеа и текст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още