fallback

Киберпрестъпления и саботаж са стрували 267 млрд. евро на германски компании миналата година

90% от компаниите очакват повече кибератаки в следващите 12 месеца, показва ново проучване

15:43 | 28.08.24 г.

Киберпрестъпността и други актове на саботаж са стрували на германските компании около 267 млрд. евро през последната година. Това е с 29% повече спрямо преходната година, сочи проучване на индустриалната асоциация Bitkom, цитирано от Ройтерс.

Асоциацията е анкетирала около 1000 компании от всички сектори и е установила, че 90% от тях очакват повече кибератаки в следващите 12 месеца, а останалите 10% очакват същото ниво на атаки.

Около 70% от компаниите, които са били таргетирани, приписват атаките на организирана престъпност, установи проучването. То допълва, че 81% от фирмите съобщават за кражба на данни, включително данни за клиенти, за достъп и пароли, както и кражба на интелектуална собственост като патенти.

Около 45% от компаниите твърдят, че могат да припишат поне една атака на Китай, спрямо 42% през предходната година. Атаките, за които е обвинена Русия, са на второ място с 39%.

„Ситуацията със заплахите за германската икономика се влошава“, твърди президентът на Bitkom Ралф Винтергерст в изявление, добавяйки, че компаниите трябва да засилят мерките за защита.

Увеличаването на атаките е накарало компаниите да отделят 17% от своя IT бюджет за дигитална сигурност спрямо 14% миналата година, но само 37% са заявили, че имат план за спешни случаи, за да реагират на инциденти със сигурността във веригата си за доставки, показва проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още