fallback

Резултатите на Nvidia могат да доведат до движение на акциите ѝ за 300 млрд. долара

Трейдърите очакват движение от около 9,8% в книжата на компанията ден след излизането на финансовия отчет на гиганта

12:13 | 28.08.24 г.

Търговците на пазара на опции в Съединените щати очакват предстоящият финансов отчет на Nvidia да предизвика колебание в цената на акциите на доминиращия в света прозиводител на чипове за изкуствен интелект (AI) за 300 млрд. долара, предава Ройтерс.

Оценяването на опциите показва, че трейдърите очакват движение от около 9,8% в цената на акциите на компанията в четвъртък – ден след излизането на отчета, показват данни на ORATS. Това е над очакваното движение преди всеки отчет на Nvidia за последните три години и е доста над средното движение на акциите от 8,1% след обявяването на отчета през същия период, допълва ORATS.

Предвид пазарната капитализация на Nvidia от 3,11 трлн. долара, движение от 9,8% в акциите би се равнявало на около 305 млрд. долара, вероятно най-голямото подобно движение за която и да е компания в историята, казват анализаторите.

Резултатите на Nvidia, чиито чипове се смятат за златен стандарт в изкуствения интелект, също имат голямо значение за по-широкия пазар. Акциите са повишили стойността си с около 150% от началото на годината, което представлява около една четвърт от ръста на S&P 500 от 18% от началото на 2024 г.

„Тя сама по себе си има огромен принос за общия ръст на S&P 500”, коментира Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers. „Това е Атлас, който държи пазара“.

Ценообразуването на опциите предполага, че търговците са по-загрижени да не пропуснат голямо движение нагоре от Nvidia, отколкото да пострадат от голям спад.

Търговците определят вероятност от 7% акциите да повишат стойността си с повече от 20% до петък, но дават само 4% вероятност за разпродажба от над 20%, показва финансов анализ на Susquehanna.

Част от причината търговците на опции да очакват такова голямо движение при Nvidia е свързана с това колко нестабилни са били книжата на компанията в миналото.

Средната 30-дневна волатилност на Nvidia тази година – мярка за това колко се е движила стойността на акциите за текущ период от 30 дни – е около два пъти по-висока от средната стойност при всички други компании с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара, сочаи анализ на Ройтерс на данни от Trade Alert.

„Опциите просто отразяват как всъщност се движат акциите“, коментира Кристофър Джейкъбсън, стратег в Susquehanna Financial Group.

„(Това) е просто функция на продължаващата несигурност/оптимизъм по отношение на изкуствения интелект и крайния размер на възможността, съчетана с това, че Nvidia се превърна в толкова широко следвана акция сред институциите и търговците на дребно“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още