fallback

Москва: Отношенията между Русия и Франция са на ново дъно след ареста на Павел Дуров

Русия е готова да съдейства на Павел Дуров, но френското му гражданство усложнява ситуацията

18:06 | 27.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кремъл заяви, че сериозните обвинения, повдигнати от Франция срещу лидера на Telegram Павел Дуров, ще бъдат разглеждани като опит за ограничаване на свободата на комуникация, освен ако не бъдат подкрепени със сериозни доказателства, предава Ройтерс.

Дуров – роден в Русия милиардер, беше арестуван във Франция през уикенда като част от разследване на престъпления, свързани с изображения на сексуално насилие над деца, трафик на наркотици и нелегални трансакции в платформата, съобщиха френските прокурори в понеделник.

Информационната агенция не е успяла да се свърже с адвокат на Дуров.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред репортери, че Русия е готова да предостави на Дуров цялата необходима помощ предвид руското му гражданство, но заяви, че френското гражданство на Дуров усложнява ситуацията.

Дуров също така има и паспорт от Обединените арабски емирства.

„Обвиненията наистина са много сериозни“, коментира Песков. „Те изискват не по-малко сериозна доказателствена основа. В противен случай те ще бъдат директен опит за ограничаване на свободата на комуникация“, заяви той.

Преди това Русия се опита и не успя да блокира Telegram и глоби компанията няколко пъти за това, че не е е изтрила това, което Кремъл смята за незаконно съдържание.

Песков коментира, че случаят с Дуров може да се разглежда като сплашване на ръководител на голяма компания и хвърля съмнение върху твърдението на френския президент Еманюел Макрон, че няма политически мотив в задържането на Дуров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още