fallback

Klarna Bank записа 27% ръст на приходите за първото полугодие

Компанията се подготвя за IPO през следващата година

16:24 | 27.08.24 г.

Klarna Bank заяви, че приходите ѝ са се увеличили с 27 на сто през първата половина на тази година, подкрепяйки коригираната печалба, докато финтех компанията се подготвя за едно от най-очакваните потенциални първични публични предлагания (IPO), пише Bloomberg.

Коригираната печалба на базираната в Стокхолм Klarna е нараснала до 673 млн. крони (66 млн. долара) за тримесечието до края на юни. За сравнение, през същия период година по-рано компанията генерира коригирана загуба от 456 млн. крони.

Резултатите са подкрепени от факта, че Klarna беше внимателна с оперативните си разходи, докато продължаваше да инвестира в изкуствен интелект. Сега технологията извършва работата на 700 служители, обяви главният изпълнителен директор Себаситан Семиатковски при представянето на отчета.

Инвеститорите следят все по-внимателно резултатите на Klarna, докато компанията продължава да се подготвя за потенциален публичен дебют в САЩ през следващата година. Той може да я оцени на около 20 млрд. долара, твърдят източници, запознати с въпроса. Фирмата е близо до избирането на Goldman Sachs Group за основен поемател, писа Bloomberg.

Преди листването Klarna е провела ранни преговори с инвеститори за продажбата на налични акции. Вторичната продажба на книжа може да помогне на Klarna да подобри оценката си преди IPO-то.

Оценка от 20 млрд. долара би била значително по-висока от тази от 6,7 млрд. долара, която фирмата получи при кръг на финансиране през 2022 г., но пък е много под оценката от 45,6 млрд. долара, получена от инвеститорите през 2021 г., преди лихвените проценти да бъдат повишени и това да предизвика опасения, че клиентите няма да могат да изплатят дълговете си.

Преди планираното IPO компанията реши да промени фокуса си, като се раздели с някои бизнеси и инвестира в изкуствен интелект. През последните мсеци Klarna реши да се откаже от бизнеса с плащания Checkout, като реализира 20 млн. долара от продажбата му. Тя направи същото и със Laybuy – доставчик на услуги от типа „купи сега, плати по-късно“ в Нова Зеландия.

Инвестициите на Семиатковски

От своя страна, съоснователят и главен изпълнителен директор на Klarna Bank Себастиан Семиатковски инвестира в SpaceX чрез шведската инвестиционна фирма Flat Capital.

Подкрепата от 22 млн. крони (2,2 млн. долара) за ръководения от Илон Мъск производител на космически кораби и ракети е направена чрез компания със специално предназначение на две части, от които са завършени около 18 млн. крони.

Портфолиото на Flat Capital, основана през 2013 г. от Себастиан и Нина Семиатковски и листната през 2021 г., включва дялове в Klarna Bank, OpenAI, Instabee и Figma. Семейство Семиатковски контролира по-голямата част от гласовете в инвестиционната компания.

„SpaceX беше мечтана инвестиция за нас от дълго време“, коментира изпълнителният директор на Flat Capital Хана Андриен в изявление, добавяйки, че неговият продукт „е революционизирал космическата индустрия“, докато пазарът е „не просто глобален, но буквално безкраен. ”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още