fallback

Ед Бронфман се оттегли от надпреварвата за придобиването на Paramount

Купувач остава Skydance Media

14:10 | 27.08.24 г.

Медийният ветеран Едгар Бронфман се оттегли от надпреварата за придобиването на Paramount Global, проправяйки пътя на Skydance Media да поеме контрола над медийната империя на Шари Редстоун и да сложи край на най-хаотичната надпревара за придобиване в скорошната история, предава Ройтерс.

В изявление Бронфман заяви, че в понеделник групата му за наддаване е информирала специалната комисия на Paramount за решението си да се откаже от процеса.

„Продължаваме да вярваме, че Paramount Global е изключителна компания с ненадмината колекция от марки, активи и хора“, коментира Бронфман в изявление. „Въпреки че може да е имало различия, ние вярваме, че всички, участващи в процеса на продажба, са обединени във убеждението, че най-добрите дни за Paramount предстоят.“

Специалната комисия в борда на Paramount заяви, че е приключила периода на набиране на оферти, в който се е свързала с повече от 50 страни, за да оцени техния интерес към придобиването на медийната компания. Компанията очаква сделката със Skydance да приключи през първата половина на 2025 г., като ще е нужно получаването на регулаторно одобрение, се казва в съобщението.

Бронфман не е успял да предложи пакета за дялово финансиране, който беше необходим за неговата оферта, твърди източник, запознат с въпроса. Няколко от ключовите партньори на Бронфман в сделката се отказаха, попарвайки всякаква надежда, която той имаше да отправи сериозно предизвикателство на офертата на Skydance, допълва източникът.

Миналата седмица инвеститорска група, ръководена от Бронфман, предложи да поеме контрола над Paramount чрез оферта за 6 млрд. долара, в която да придобие контролния акционер на медийната фирма, National Amusements.

Тази оферта за Paramount - дом на едноименното филмово студио, телевизионната мрежа CBS и кабелни мрежи като Nickelodeon и Comedy Central - заплашваше да провали споразумение за 8,4 млрд. долара, постигнато от Paramount и Skydance през юли.

„След като обстойно проучи възможностите за действие за Paramount в продължение на почти осем месеца, нашата специална комисия продължава да вярва, че трансакцията, която сме договорили със Skydance, осигурява незабавна стойност и потенциал за продължаващо участие в създаването на стойност в бързо развиваща се индустрия“, коментира Чарлз Филипс младши, който е председател на специалната комисия на Paramount.

Говорител на Редстоун, който притежава National Amusements, не е открит веднага за коментар. Skydance отказва да коментира въпроса.

Офертата на Бронфман разчиташе на участието на хора с голямо състояние, някои от които са били обезпокоени, когато са видели имената им да се появяват в новините за предложението, твърдят двама души, запознати с процеса.

Един от източниците посочва, че след като ангажиментите от поне една страна не са били изпълнени, Бронфман и екипът са се борили да заменят финансирането, но времето им е изтекло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още