fallback

Лидерите на Meta и Spotify атакуваха европейската регулация на AI

Според тях Европа ще изостане в сферата на изкуствения интелект, ако продължава да следва толкова тромави регулации

18:22 | 26.08.24 г.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг и главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек отправиха критики към европейските регулации, свързани с изкуствения интелект (AI) с отворен код, като казаха, че континентът рискува да изостане заради сложните си правила, предава Ройтерс.

Европа, която "има повече разработчици с отворен код от Америка", е в добра позиция да се възползва максимално от вълната на изкуствения интелект с отворен код, посочват изпълнителните директори в съвместно изявление.

„И все пак нейната фрагментирана регулаторна структура, изпълнена с непоследователно прилагане на правилата, възпрепятства иновациите и възпира разработчиците“, допълват те.

Главните изпълнителни директори смятат, че технологичната индустрия в Европа е изправена пред „припокриващи се регулации и непоследователни насоки как да се съобразява с тях“, вместо ясни правила.

Една опростена регулаторна рамка би могла не само да ускори развитието на AI с отворен код, но и ще предостави подкрепа на европейските разработчици и по-широката екосистема на създатели, допълват те.

През юни ирландският регулатор на поверителността поиска от Meta да не пуска своите AI модели в Европа за момента, след като на компанията беше казано да отложи плановете за използване на данни от потребители на Facebook и Instagram.

Като се имат предвид настоящите разпоредби, Meta няма да може да пусне в Европа своите предстоящи AI модели като Llama multimodal, който може да разбира изображения.

Това би означавало, че европейците ще бъдат „оставени с AI, създаден за някой друг“, твърдят изпълнителните директори.

Spotify изтъква своята ранна инвестиция в изкуствен интелект за създаване на персонализирани изживявания за потребителите, което доведе до успеха на стрийминг услугата.

Законите, които са предназначени да засилят европейския суверенитет и конкурентоспособност, постигат точно обратното, гласи писмото, добавяйки, че Европа трябва да „опростява и хармонизира разпоредбите, като използва предимствата на единен, но все пак разнообразен пазар“.

Главните изпълнителни директори заключават, че Европа се нуждае от нов подход с по-ясни политики и по-последователно прилагане на правилата. Те твърдят, че Старият континент ще пропусне „възможност, която се появява веднъж на поколение“, ако продължи по сегашния си път.

Европейската комисия не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още