fallback

Кой е Николай Сторонски - човекът зад Revolut?

Той е роден в Москва, а днес управлява най-големия финтех стартъп в света

11:18 | 26.08.24 г. 1

Основателят и главен изпълнителен директор на Revolut Ник Сторонски имаше просто послание към служителите си по време на летните срещи на по питие, организирани от компанията миналата година: направете финтех компанията по-голяма, по-добра и победете банките, твърди източник на Ройтерс, който е присъствал.

Деветгодишният финтех бизнес вече е оценен на 45 млрд. долара, след като служителите му продадоха акции на инвеститори, като надминава по стойност част от най-големите кредитори в Европа, включително 334-годишната Barclays и NatWest, и двете от Великобритания.

Сделката затвърждава позицията на базираната в Лондон Revolut като най-високо оценения стартъп в Европа и е реабилитация за 40-годишния Сторонски, идваща седмици след като той подсигури банков лиценз в Обединеното кралство след тригодишна борба за него. Успехът поставя Revolut в позиция да се изправи срещу утвърдени банки в повечето сектори, например ипотечните кредити.

Делът на Сторонски в Revolut сега се равнява на около 8 млрд. долара, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на документи до корпоративния регистър във Великобритания.

Той се класира на 45-о място в Sunday Times Rich List 2024 (Списъкът на богаташите на Sunday Times за 2024 г.), с нетно състояние от 4,38 млрд. паунда (5,7 млрд. долара).

Роденият в Русия Сторонски е бивш търговец на деривати в Lehman Brothers, който е работил и в Credit Suisse. Той напуска банковия сектор през 2013 г., за да основе Revolut, част от вълната от приложения за изцяло дигитално банкиране, които се стремят да подбиват основните кредитори с продукти с по-ниски такси.

Идеята за компанията се появява, докато Сторонски пътува и остава изненаден от високите трансакционни такси и комисиони, събирани от банките.

Оттогава Сторонски, който е учил физика и математика в Москва, се противопоставя на критиците си, бори се с конкурентни финтех компании и с неблагоприятните пазари на финансиране. Сега оценката на Revolut от 45 млрд. долара е с 36% по-висока спрямо 33-те млрд. долара, които достигна през 2021 г.

Стойността е впечатляваща за компания, която миналата година отчете приходи за 2,2 млрд. долара, а скорошният пазарен спад показа, че нестабилните оценки на финтех стартъпите могат бързо да се понижат.

Стив Маклафлин, основател на FT Partners и банков съветник на Revolut по набирането на финансиране през 2021 г., изразява убеждението си, че Revolut е на стойност 100 млрд. долара, отчасти защото общият адресируем пазар на финансови услуги е огромен.

„Направихме анализи, направихме проучвания, прогнозирахме как ще изглежда компанията до 2040 г., и всички сметнаха, че е надценена (през 2021 г.), но се оказа, че грешим“, коментира Маклафлин пред Ройтерс.

Двама източници, близки до Revolut, твърдят, че през последните месеци Сторонски е настоявал за оценка от над 40 млрд. долара, като е казал на банкерите, че няма да приеме сделка за осребряването на акциите на служители, която не показва повишение спрямо 2021 г.

Revolut отказва да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още