fallback

Microsoft преструктурира отчитането на бизнес звената си

Компанията иска да покаже по-ясно как AI допринася за нейните резултати

08:16 | 22.08.24 г.

Microsoft обяви, че преструктурира начина, по който отчита резултатите на своите бизнес звена, като прехвърля част от приходите от търсачката и рекламите в новини в поздразделението за облачни изчисления Azure, тъй като технологичният гигант се опитва да предложи на инвеститорите по-ясна картина за приноса на изкуствения интелект (AI), предава Ройтерс.

Компанията заяви, че приходите ѝ от AI и технологии, свързани с реч, които нейното звено Nuance предлага, сега ще попаднат в бизнеса с решения за продуктивност – дом на пакета приложения Office - вместо в звеното за интелигентни облачни решения.

Промяната ще позволи на Microsoft да приведе отчетната си структура в съответствие с начина, по който се управлява нейният бизнес, се казва в съобщение на компанията.

В резултат на това гигантът е преразгледал ръста на приходите в своите подразделения за последната фискална година, както и прогнозата си за тримесечието юли-септември.

Големите технологични компании, включително Microsoft и Google, са изправени пред инвеститорски натиск да покажат, че милиардите долари, които са инвестирали в AI инфраструктура, ще се отплатят.

Microsoft е една от малкото големи компании, които разбиват приноса на AI в своите тримесечни отчети, тъй като повечето фирми тепърва ще видят голям тласък от инвестициите си в изкуствен интелект.

Миналия месец разработчикът на Windows отчете, че AI е дал по-голям тласък на Azure през тримесечието до края на юни, въпреки че общият бизнес се е забавил. Microsoft очаква растежът на Azure да се ускори през втората половина на фискалната 2025 г.

Компанията прогнозира, че приходите от умните ѝ облачни решения да бъдат между 23,80 млрд. и 24,10 млрд. долара през първото тримесечие в сравнение с по-рано очакваните от 28,6 млрд. до 28,9 млрд. долара.

Очаква се тримесечните приходи в сегмента за персонални компютри да са между 12,25 и 12,65 млрд. долара в сравнение по-рано очакваните 14,9-15,3 млрд. долара, след като компанията премести някои звена от бизнеса към подразделението с решения за продуктивност.

Прогнозите са приходите от продуктивност и бизнес процеси да достигнат между 27,75 млрд. и 28,05 млрд. долара. По-рано компанията смяташе, че сумата ще бъде между 20,3 млрд. и 20,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още