fallback

Кой ще купи Paramount?

Двете отправени оферти не са чак толкова различни, което прави решението по-трудно

09:15 | 23.08.24 г.

Пазарните сили са си свършили работата. Най-накрая се появи алтернатива на офертата на Дейвид Елисън за придобиване на холивудското студио Paramount Global. Синът на основателя на Oracle Лари Елисън сега е изправен пред заплаха от друг богат потомък – Егдар Бронфман-младши, наследникът на хората зад Seagram, пише Крис Хюс за Bloomberg.

Контраофертата на Бронфман в момента не означава нокаут. Рискът за Елисън е, че това може да е само началният залп.

Разбира се, Елисън се радва на някои от предимствата на първия в битката за управлението на компанията, която стои зад CBS News, MTV и предстоящия „Гладиатор II”. Той е имал месеци на разговори с Шари Редстоун – магнатът, който продава контрола над Paramount, което е кулминирало в договорена сделка. Появилият се по-късно Бронфман обаче има предимството да види негативната реакция към условията на Елисън, така че знае как да подходи.

Предложението на Бронфман напомня на това на Елисън в два ключови аспекта. Той предлага да купи инвестиционния инструмент на Редстоун – National Amusements, за 2,4 млрд. долара, включително нетния дълг. Ключовият актив на National Amusements е 77-процентният ѝ дял от акциите клас А в Paramount, даващи право на глас. Този дял може да бъде само малка част от общите акции, като се вземат книжата без право на глас, но най-важното е, че предоставя контрол. Точно каква част от цената може да се припише на Paramount не е ясно, тъй като National Amusements притежава и други активи. Премията със сигурност изглежда значителна.

Също като Елисън, Бронфман предлага да даде 1,5 млрд. долара в замяна на дял в Paramount. Цената на акция, която той би платил, не е ясна. Предполага се, че ще бъде поне толкова добра, колкото 15-те долара, които Елисън предлага. И на последно място, Бронфман прави малко по-щедро предложение от Елисън за изкупуване от другите притежатели на акции клас А с право на глас и планира в крайна сметка да разруши структурата на акциите с двоен клас, съобщи Wall Street Journal.

Тук подходът на Бронфман предполагаемо приключва. За разлика от това, планът на Елисън има два други компонента – един добър и един спорен.

Първо, неговият консорциум предлага да закупи половината от акциите от клас B без право на глас за 15 долара за брой. Това изглежда привлекателно. Тази акция се търгуваше за около 10 долара миналата седмица. Предложението е до известна степен привлекателно, дори ако парите не бъдат дадени до септември 2025 г. – очакваната дата на приключване на споразумението.

Спорната част е план за сливане на Paramount с продуцентската къща на Елисън Skydance Media. Условията предполагат, че стойността на по-малката му фирма е около една пета от тази на Paramount. Опасението е, че тази оценка на относителната стойност е твърде щедра към нелистнатата Skydance.

Цената представлява кратно на 11 пъти очакваната печалба на студиото за 2025 г. плюс очакваната синергия (измерена чрез печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация). Paramount се търгува 7 пъти над очакваната си печалба, поради което притеснението е, че това сливане размива участието на обикновените акционери.

Остават управлението и стратегията. Елисън има ясна техническа гледна точка към Paramount. Брофман, който преди това управляваше Warner Music Group, носи голяма доза сериозен оперативен опит, а според Wall Street Journal и обещава по-големи спестявания.

Предложението на Бронфман е доста просто. Paramount получава нов контролиращ акционер, вливане на пари и демократична структура. Обикновените акционери, ядосани от начина, по който Редстоун се отнася към продажбата, биха могли да сметнат това за подобрение на статуквото. Някои също така може да се радват да избегнат сливане със Skydance. Други обаче ще съжаляват за липсата на оферта за осребряване на половината от техните притежания, както при предложението на Елисън.

Появявайки се в края на определения срок за конкурентни оферти, Бронфман наистина трябва да представи нещо, което недвусмислено превъзхожда сделката с Елисън, за да спечели специалната комисия на Paramount, която преглежда предложенията. Офертата му е добра, но не е значително по-добра.

Бронфман е събрал средства, надвишаващи цената на това предложение и дори може да го подслади с повече. Той ще трябва да стори това, за да отправи по-голямо предизвикателство към конкурента си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още