fallback

Доналд Тръмп иска да направи Илон Мъск свой съветник

Ако бъде избран за президент, Тръмп е готов да покани предприемача в своя екип

11:07 | 20.08.24 г.

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че ще предложи на главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск позиция в кабинета или ролята на съветник в администрацията си, ако спечели втори мандат в Белия дом, пише CNBC.

В интервю за Ройтерс Тръмп посочи, че би избрал Мъск за такава позиция. Но кандидатът на републиканците също така каза, че обмисля премахването на данъчния кредит от 7500 долара за някои нови електрически превозни средства. Това може да засегне бизнеса на Tesla, която продава електромобили.

„Данъчните кредити и данъчните стимули като цяло не са много добро нещо“, коментира Тръмп пред Ройтерс след предизборно събитие в Йорк, Пенсилвания.

Мъск подкрепи Тръмп през юли, малко след като бившият президент оцеля при опита за убийството му на предизборен митинг в Западна Пенсилвания.

На изборите през ноември Тръмп ще се изправи срещу вицепрезидента Камала Харис, която е кандидат на демократите.

Ако бъде избран, Тръмп може да предприеме стъпки за отмяна на правилата на Министерството на финансите, които улесниха автомобилните производители да се възползват от кредита от 7500 долара, или може да поиска от Конгреса на САЩ да ги отмени изцяло. Докато беше президент, Тръмп се опита да отмени данъчния кредит за електромобилите, който по-късно през 2022 г. беше разширен от президента Джо Байдън.

„Не вземам никакви окончателни решения по въпроса“, коментира Тръмп за данъчния кредит за електрически превозни средства. „Аз съм голям фен на електрическите автомобили, но съм фен на колите с бензиново задвижване, а също и на хибридите, и каквото друго се случи.”

Той добави, че ще отмени правилата на администрацията на Байдън, които ще подтикнат автомобилните производители да създават повече електромобили и плъгин хибриди, за да отговарят на по-строгите стандарти за емисии, и каза, че вижда „много по-малък пазар“ за електромобили поради проблеми с цената и издръжливостта на батерията.

Тръмп посочи, че ще предприеме стъпки за намаляване на износа на автомобили, произведени от Детройтската тройка и други автомобилни производители от Мексико за потребители в САЩ, като наложи нови мита и ще попречи на китайските автомобилни производители да строят нови заводи за превозни средства в Мексико за американския пазар. Той отправи подобни заплахи и по време на президентството си.

Но Тръмп е отворен към китайски и други автомобилни производители, които произвеждат превозни средства в Съединените щати. „Ще дадем стимули и ако Китай и други страни искат да дойдат тук и да продават колите си, те ще построят заводи тук и ще наемат наши работници“, коментира Тръмп. „Ще правим наши собствени коли. Искам да правим наши собствени автомобили.“

Отделно Тръмп критикува остро Google, но отказа да съобщи дали смята, че технологичната компания трябва да бъде разделена на части, след като този месец съдия постанови, че Google държи незаконен монопол.

„Те са почти като Дивия запад“, каза Тръмп за Google, без да уточни какво наказание трябва да понесе компанията. „Ще трябва да платят голяма цена.“

По-рано Тръмп каза, че ще предотврати забраната на приложението за кратки видеа TikTok въпреки одобрения през април закон, който определя краен срок до 19 януари 2025 г., в който китайският собственик ByteDance трябва да продаде активите на TikTok в САЩ. Запитан дали може да приеме продължаването на китайската собственост върху TikTok, Тръмп не отговори директно, но каза, че ByteDance може да продаде активите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още