fallback

Финтех компаниите като Klarna и Revolut трябва да внимават какво си пожелават

Желанието за бурен растеж идва с все по-голямо внимание от страна на финансовите регулатори

11:05 | 19.08.24 г.

Животът отново върви добре за финтех компаниите, съдейки по потока от заглавия за две от водещите финансови приложения в Европа. След срива на стартъпите през 2022-2023 г., както Klarna Bank, така и Revolut изглеждат отново се насочват към потенциални листвания при впечатляващи оценки.

Това, което отличава такива млади компании от действащите банки в съзнанието на инвеститорите, е бързият им растеж и липсата на старомодна, обременяваща технология или бюрокрация, както и обещанието за по-големи бъдещи маржове на печалба. Аз съм по-скептичен към тези идеи, особено в по-дългосрочен план, пише колумнистът Пол Дж. Дейвис за Bloomberg.

Но първо добрата новина. Klarna - първоначална любимка, предлагаща феномена „Купи сега, плати по-късно“ - се разширява, добавяйки повече услуги, подобни на банковите, например парични сметки. Това се случва в САЩ и 11 други страни, което ѝ позволява да се конкурира директно с JPMorgan Chase & Co. или Bank of America. Миналата седмица главният изпълнителен директор Себастиан Семиатковски коментира пред Bloomberg TV, че американското звено на Klarna скоро ще достигне годишни приходи за 1 млрд. долара и ще затвърди мястото си на най-големия пазар на компанията по продажби и брой клиенти.

Klarna също така преговаря с инвеститори за частна, вторична продажба на дялове в бизнеса, за да предложи на ранните служители и поддръжници начин да продадат акциите си преди потенциално първично публично предлагане в САЩ по-късно, според Bloomberg News. Шведската компания може да търси оценка от 20 млрд. долара, което се равнява на девет пъти повече от приходите ѝ за 2023 г., когато отчете нетна загуба от 240 млн. долара.

Междувременно Revolut завърши вторична продажба на акции на служители в петък, която се очаква да им донесе около 500 млн. долара. Книжата бяха продадени на инвеститори като Coatue, D1 Capital Partners и Tiger Global при оценка от 45 млрд. долара, обяви компанията. Това означава, че компанията струва повече от Barclays или NatWest Group и не е далеч от пазарната оценка от 46,8 млрд. долара на Lloyds Banking Group. В същото време Revolut генерира само малка част от печалбата, отбелязвана от всяка от трите компании.

Тя също обмисля евентуално първично публично предлагане в Съединените щати, но лейбъристкото правителство във Великобритания иска да убеди финтех компанията да се листне във Великобритания и планира да се срещне с нейни директори за преговори през есента, според Financial Times.

Продажбата се случва седмици след като Revolut най-сетне получи банков лиценз във Великобритания. Тя чака три години за това одобрение, докато регулаторите се опитваха да гарантират, че вътрешният контрол може да се справи с бързия растеж на базата от потребителите. Revolut ще остане в т.нар. етап на мобилизация за около една година, в който системите ѝ ще бъдат тествани, преди да може да предложи застраховани депозитни сметки. Дотогава тя все още ще разполага с клиентски средства в други банки, вместо сама да приема депозити, което ѝ струва приходи за около 100 млн. паунда (129 млн. долара) годишно.

И за двете компании бизнес стойността на по-нататъшното им навлизане в традиционното банкиране е очевидна – не само има приходи от простото държане на клиентски средства, но и наличието на повече финансиране ще им позволи да отпускат повече заеми от различен вид на повече клиенти.

Но растежът може да не дойде толкова лесно за Klarna и Revolut. От една страна, лихвените проценти достигнаха своя връх и се очаква да се понижат в Обединеното кралство, САЩ и другаде. Очаква се големите банки да отбележат спад на нетния лихвен доход през следващите години и много от тях имат добре развити програми за хеджиране, които защитават приходите им при спад на лихвите. През последния месец банковите акции се представят по-слабо от други книжа в индексите S&P 500 и Stoxx 600, с очаквания за по-бързи намаления на лихвите скоро.

Потребителите стават все по-внимателни с разходите си, което помага на търговци на дребно като Walmart, където хората търсят изгодни оферти, а това първоначално може да е от полза за Klarna, чиито клиенти може да са по-отчаяни за кредит, въпреки че има очевидни опасности в това. Туризмът същи изглежда вероятно да спадне, което може да навреди на Revolut, тъй като основният ѝ продукт са евтини сметки за обмяна на валута.

Но по-големият проблем за финтех компаниите идва, ако растежът продължи. Това означава още повече внимание от страна на финансовите регулатори, а това струва пари. Колкото повече Klarna и Revolut добавят към печалбата си чрез продажба на по-традиционни банкови услуги на повече клиенти, толкова по-голям натиск ще има и върху нетната им печалба.

Revolut вече среща трудности с това, ето защо молбата за лиценз в Обединеното кралство отне толкова време. И беше одобрена, докато все още беше магнит за оплаквания на клиенти от измами, което струваше време и инвестиции на мениджмънта, комбинирано с репутационни удари и евентуални компенсации. Междувременно Европейската централна банка настоява Revolut да засили контрола и управлението на финансовите престъпления, след като проверка тази година установи недостатъци, според Bloomberg News.

Колкото по-голям ставате във финансовия свят, толкова повече изискват регулаторите по отношение на съответствието с регулацията, контрола и докладването на проблеми, за да се противопоставят на заплахите от пране на пари, измами и оперативни проблеми. Ето защо мащабът е ключов във финансите – тези разходи могат бързо да се ускорят, а приходите могат да се нуждаят от повече време, за да наваксат.

Междувременно мегабанките стават все по-добри в технологичен план, предлагайки по-умни приложения, базирани в облака.

Да, нещата се подобряват за финтех компании, но нарастващите проблеми, свързани с вниманието на регулаторите, и произтичащите от това разходи ще продължат да излизат на преден план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още