fallback

Fortnite се завръща на iPhone в ЕС и на устройства с Android в целия свят

През август 2020 г. Apple и Google на Alphabet премахнаха Fortnite от магазините си с приложения за нарушаване на насоките им

16:04 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Мултиплейър играта Fortnite отново е налична за iPhone в Европейския съюз (ЕС) и за устройства с операционна система Android в целия свят след четири години липса. Това се дължи на юридически мерки на ЕС, заяви Epic Games в петък.

Fortnite, създадена от базираното в САЩ студио Epic, подкрепяно от китайската Tencent, стартира през 2017 г. и форматът ѝ battle royale се превърна в мигновен хит, привличайки милиони запалени фенове.

През август 2020 г. обаче Apple и Google на Alphabet премахнаха Fortnite от магазините си с приложения за нарушаване на насоките им, въвеждайки функция за плащане. Това предизвика няколко дела срещу техните правила да таксуват комисиона от до 30% върху плащанията.

В момента на забраната Epic имаше 116 млн. потребители само на платформата на Apple.

Законът за цифровите пазари на ЕС (DMA) позволява на Epic да пусне своя магазин за игри в блока, въпреки че Apple все още блокира потребителите извън Европа от достъп до Fortnite и магазина ѝ за игри, каза компанията.

„Наистина сме благодарни на Европейската комисия, че не само прокара DMA и даде възможност за конкуренция на магазините, но също така влезе и държи Apple и Google отговорни към ангажиментите си, за да гарантира, че те не могат просто да възпрепятстват конкуренцията“, заяви главният изпълнителен директор на Epic Тим Суини пред репортери.

„Те положиха големи усилия да ни забавят и се опитаха да ни спрат няколко пъти, а Европейската комисия винаги се засилваше и гарантираше, че конкурентите могат да навлязат на пазара“, каза той.

Магазинът стартира с Fortnite, Rocket League Sideswipe и изцяло новите Fall Guys за мобилни устройства, а Epic работи с други разработчици, за да пуснат своите игри и приложения чрез магазина.

Epic, която има 75 млн. активни потребители месечно в своя компютърен магазин, очаква да добави 100 млн. нови мобилни потребители до края на годината.

Игрите ще бъдат достъпни и чрез независими мобилни магазини като AltStore.

Процесът на инсталиране обаче е дълъг и се състои от 15 стъпки за устройства с iOS, объркващи настройки на устройството и плашещи екрани, каза Epic.

Apple каза, че за да даде възможност на новите възможности за разработчиците в ЕС, тя полага усилия, за да ги направи възможно най-лесни за потребителите, като същевременно се опитва да защити тяхната поверителност и сигурност.

„Вероятно загубихме приходи за над 1 млрд. долара, като загубихме достъп до клиентската база на iOS в целия свят за четири години, но каква е цената на свободата?“, казва Суини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още