fallback

Американски съдия укори Google за бавните промени в магазина за приложения

През декември съдебните заседатели заключиха, че компанията неправомерно се възползва от властта си над приложенията за Android

11:41 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Федерален съдия от Калифорния заяви, че ще нареди на Google на Alphabet да отвори магазина си за приложения през следващите седмици и упрекна технологичния гигант, че не е приел присъдата на журито, че монополизира разпространението и таксуването на приложения за Android, съобщава Bloomberg.

През декември съдебните заседатели застанаха на страната на производителя на популярната видеоигра Fortnite и заключиха, че Google неправомерно се възползва от властта си над приложенията за Android, които са донесли приходи за 14,66 млрд. долара през 2020 г. за технологичната компания. Американският районен съдия Джеймс Донато в Сан Франциско сега обмисля какви промени в политиката трябва да предприеме Google, за да изпълни федералния антитръстов закон.

Донато каза на изслушване в сряда, че възнамерява да издаде решението си през следващите седмици и обмисля правна мярка, която да се прилага и извън САЩ, тъй като журито установи, че антиконкурентните практики са настъпили в световен мащаб.

Съдията укори Google, че не приема някои от мерките, предложени от Epic Games.

„Когато построите ограда, за да държите всички навън, ще има блъсканица, когато най-накрая отворите портата“, каза Донато. „Не трябваше да строите ограда на първо място“.

Google изчисли, че може да отнеме от 12 до 16 месеца, за да приложи предложените промени, но Донато посочи, че иска по-бърз график.

„Това е Google“, каза той и допълни: „Можете да се справите по-добре от това“.

Решението на Донато ще бъде първото в САЩ, което се опитва да се справи с господството на Google след години на европейски анитръстови дела и глоби на обща стойност над 8,25 млрд. евро. На косъм висят приходите от милиарди долари за Google Play, който начислява комисионни от до 30% на разработчиците на софтуер, които обикновено „имат малко други възможности за платформи да продават своите приложения“.

В присъдата от декември съдебните заседатели установиха, че Google, която е била обект на антитръстов контрол през последното десетилетие, е участвала в незаконна монополизация в световен мащаб, с изключение на Китай.

Миналата седмица съдия в различен федерален съд постанови, че Google незаконно е монополизирал пазарите за онлайн търсене и реклама. Министерството на правосъдието, което заведе делото, свързано с търсачката, заедно с група главни прокурори, обмисля дали да поиска разделяна на компанията на части след това решение.

Epic поиска някои от промените, като например предоставяне на достъп на магазини за приложения на трети страни до милионите приложения в магазина на Google Play, да бъдат в сила за шест години. Google контрира, че една или две години трябва да са достатъчно време, за да могат приложенията да наберат сила сами, след което Google вече не трябва да бъде принудена да „подкрепя конкурентите си“.

Донато посочи, че решението му вероятно ще изисква поне три години. Той също така каза, че възнамерява да назначи тричленна техническа комисия, която да следи дали компанията спазва заповедта му.

Съдията многократно увери адвокатите на Google, че не се интересува от микроуправление на бизнеса им.

„Нямам намерение да имам много подробен указ, който в крайна сметка накърнява конкуренцията“, каза Донато.

Epic води дългогодишно антитръстово дело и срещу магазина за приложения на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още