fallback

Intel е продала дела си в разработчика на чипове Arm

Американската компания вероятно е набрала около 146,7 млн. долара от продажбата въз основа на средната цена на акциите на Arm между април и юни

10:19 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Intel, която съкращава хиляди работни места, тъй като се стреми да запази позицията си в индустрията за чипове, е продала своя дял от 1,18 милиона акции в британската фирма за полупроводници Arm Holdings през второто тримесечие, показа регулаторна декларация, цитирана от Ройтерс.

Американската компания вероятно е набрала около 146,7 млн. долара от продажбата въз основа на средната цена на акциите на Arm между април и юни.

Производителят на чипове обяви по-рано този месец, че ще съкрати повече от 15% от работната си сила и ще спре изплащането на дивиденти на фона на отдръпването при разходите за традиционни полупроводници за центрове за данни и преминаването към чипове с изкуствен интелект, където Intel изостава от конкуренти като Nvidia.

Компанията заяви, че се фокусира върху разработването на усъвършенствани чипове и изграждането на своите производствени възможности, тъй като има за цел да възстанови технологичното си предимство, загубено от тайванската Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-големият подизпълнител при производството на полупроводници в света.

Стремежът да се активизира този бизнес под ръководството на изпълнителния директор Пат Гелсингер увеличи разходите на Intel и притисна маржовете, принуждавайки я да търси съкращения на разходите.

„Това изглежда е в съответствие с плана за преструктуриране и подновения фокус върху ликвидността и ефективността, които Гелсингер изложи на последното представяне на отчета“, изтъква анализаторът на Benchmark Co Коди Акри.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, Intel има пари и парични еквиваленти от 11,29 млрд. долара и общи текущи задължения от около 32 млрд. долара към края на юни.

Акциите на Intel загубиха повече от 59% от стойността си от началото на годината, като цената им се срина с 26% на 2 август, след като компанията спря дивидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още