fallback

Google представи подобрени смартфони Pixel с AI функции

Най-новите версии на смартфоните Pixel бяха обявени през лятото, а не през есента

08:58 | 14.08.24 г.

Във вторник Google на Alphabet разкри серия от нови смартфони Pixel с по-дълбока интеграция на изкуствен интелект (AI), докато се конкурира да включи технологията си в областта в хардуера си, съобщава Ройтерс.

Надстройките включват функция само за Pixel, която позволява на потребителите да търсят информация, съхранена в екранни снимки. Потребителите на Android вече могат да насложат Gemini, чатбота на Google, върху друго приложение, за да отговаря на въпроси или да генерира съдържание.

„Има толкова много обещания, толкова много предстоящи неща, но не и достатъчна помощ в реалния свят, когато става въпрос за AI, поради което днес ставаме реални“, казва Рик Остерло, старши вицепрезидент на Google по устройствата и услугите.

„Ние сме изцяло в епохата на Gemini“, каза той пред инженери, ръководители, анализатори и медии, присъстващи на по-голямото от обикновено събитие в кампуса на Alphabet Bay View в Маунтин Вю, щата Калифорния.

Събитието се противопостави на друга традиция: най-новите версии на смартфоните Pixel бяха обявени през лятото, а не през есента, както направи Google с всяка итерация на устройството от пускането му през 2016 г.

По-ранното провеждане на събитието е най-новият опит на Google да се справи с конкурентите си във включването на AI функции в продуктите, насочени към потребителите, и се случва преди планираното пускане на нов iPhone от Apple през септември.

През юни Apple обяви, че устройствата, включително най-новата версия на iPhone, ще получат надстройки, които включват „Apple Intelligence“ – серия от генеративни функции, задвижвани от изкуствен интелект в рамките на собствените приложения, и интеграция с ChatGPT – чатботът, разработен от OpenAI, подкрепен от Microsoft.

Представителите на Google показаха на живо някои нови функции на Gemini, като гласов разговор, въпреки че опитът да се използва Gemini за кръстосана препратка към картина на концертен плакат с приложението календар отне три опита и две устройства, за да проработи успешно.

Pixel 9, базовият модел с 6,3-инчов дисплей, ще се продава на дребно на начална цена от 799 долара, което е със 100 долара повече от предишния модел. Той и 6,8-инчовият Pixel 9 Pro XL ще започнат да се доставят по-късно през август, каза говорител на компанията. Pixel 9 Pro, който идва с добавени функции като по-добра камера, и сгъваемият Pixel 9 Pro Fold ще бъдат доставени през септември.

Google държи пазарен дял от под 1% при глобалните доставки на смартфони към края на второто тримесечие на 2024 г., според IDC. Компанията изостава далеч зад пазарния дял на Samsung от 18,9% и пазарния дял на Apple от 15,8%, отчасти защото Google е навлязла на по-малко пазари и е фокусирана върху ценови сегменти от по-висок клас.

В САЩ делът от 4,5% на Google я прави четвъртият по големина производител на смартфони.

Във вторник Google обяви и нови версии на своя смарт часовник, Pixel Watch 3 и безжичните слушалки Pixel Buds Pro 2.

Google добавя и функция „Загуба на пулс“ към новия Pixel Watch. Функцията използва алгоритми, за да определи дали сърцето на потребителя е спряло и дали може да се свърже със службите за спешна помощ. Функцията ще бъде достъпна в Обединеното кралство и Европейския съюз.

Също във вторник Google и Peloton, фитнес компанията, известна с велоергометъра си, обявиха партньорство за съдържание, в което абонатите на услугата Fitbit Premium на Google ще получат достъп до библиотека от тренировъчни класове на Peloton.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още