fallback

Турция отменя забраната на Instagram

Турският интернет регулатор спря достъпа до платформата на 2 август заради публикации, свързани със смъртта на Исмаил Хания

12:32 | 11.08.24 г.

Турция ще отмени забраната си на Instagram, като заяви, че социалната мрежа е обещала да отговори на исканията на правителството относно цензурата и съдържанието.

Турският интернет регулатор спря достъпа до Instagram на 2 август без обяснение защо. Това се случи, след като високопоставен съветник на президента Реджеп Ердоган критикува платформата за „цензуриране“ на публикации, свързани със смъртта на политическия ръководител на палестинската групировка „Хамас“ Исмаил Хания.

„Instagram обеща да работи съвместно по публикации, свързани с каталог от прескъпления и цензура“, заяви министърът на транспорта Абдулкадир Уралоглу в събота в публикация в социалната мрежа Х. Забраната трябваше да бъде отменена късно в събота.

Instagram и нейната компания-майка Meta Platforms не са отговорили на молба за коментар. Естеството на споразумението относно публикациите и съдържанието за момента не е ясно.

Турция е ожесточен критик на войната на Израел в Газа и не смята „Хамас“ за терористична организация. Началникът на отдела за комуникации на президентството Фахретин Алтун обвини Instagram, че „активно пречи на хората да публикуват съболезнования за смъртта на лидера на „Хамас“ Хания, без да посочва нарушения на политиката“.

Блокирането предизвика критики от опозиционните партии, като лидерът на основната опозиционна партия в страната Озгур Озел я определи като „глобална, а също и национална глупост“. Решението на Турция засегна и бизнеси, включително жени предприемачи, които разчитат на платформата, за да продават продуктите си.

Турското правителство е ограничавало достъпа до популярни социални мрежи и в миналото при терористични актове и големи природни бедствия, като посочва основно съображения за сигурност.

Интернет регулаторът има властта да блокира социални мрежи при определени условия, а от тези платформи се изисква да имат местни представители. По-затегнатият контрол на правителството върху платформите тревожи правозащитни организации, политици от опозицията и други критици, които твърдят, че това намалява свободата на словото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 11.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още