fallback

Технологичните компании искат ядрена енергия, но пречките пред тях се увеличават

Доставчиците на комунални услуги вече се противопоставят на нарастващите енергийни нужди в областта на изкуствения интелект

15:00 | 10.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Технологичните компании все по-често се стремят да свържат директно центровете за данни с ядрените централи, докато се надпреварват да си осигурят чиста енергия за захранване на изкуствения интелект. Това предизвиква съпротива от страна на някои доставчици на комунални услуги заради потенциалното въздействие върху електрическата мрежа, предава CNBC.

Центровете за данни, компютърните складове, които управляват интернет, в някои случаи вече се нуждаят от гигават или повече енергия, което е сравнимо със средния капацитет на един ядрен реактор в САЩ.

Центровете за данни са от съществено значение за икономическата конкурентоспособност и националната сигурност на САЩ, тъй като страната се конкурира с противници като Китай за надмощие в надпреварата за разработване и усъвършенствае на изкуствен интелект, посочва Джо Домингес, главен изпълнителен директор на Constellation Energy, която управлява най-големия ядрен парк в САЩ.

Constellation, със седалище в Балтимор, експлоатира 21 от 93-те реактора в САЩ. Акциите на компанията са поскъпнали с 58% тази година, нареждайки я на шесто място в индекса S&P 500, тъй като инвеститорите отдават по-голямо значение на капацитета на компанията за ядрена енергия, за да посрещнат растежа на центровете за данни.

Акциите на Vistra Corp. със седалище край Далас и шест реактора поскъпнаха двойно тази година. Така компанията е на второ място по добро представяне в S&P след производителя на чипове за изкуствен интелект Nvidia.

Технологичните компании изграждат центрове за данни точно в момент, когато доставките на електроенергия са все по-ограничени поради извеждането от експлоатация на въглищните електроцентрали и когато търсенето нараства поради разширяването на местното производство и електрификацията на превозните средства.

Най-големият мрежови оператор в САЩ, PJM Interconnection, предупреди в края на юли, че търсенето и предлагането на електроенергия се свиват, тъй като изграждането на нови мощности изостава от търсенето. PJM обхваща 13 щата, предимно в Средноатлантическия регион, включително най-големия в света център за данни в Северна Вирджиния.

Домингес от Constellation твърди, че свързването на центровете за данни директно с ядрените централи, наричано от индустрията колокация, е най-бързият и икономически ефективен начин да се подпомогне изграждането на центрове за данни, без да се натоварват потребителите с разходите за изграждане на нови преносни линии.

Ядреното споразумение на Amazon

Разполагането на центрове за данни в близост до ядрени централи вече се сблъсква с проблеми. През март Amazon Web Services закупи от Talen Energy център за данни, захранван от 41-годишната атомна електроцентрала Susquehanna в Пенсилвания за 650 млн. долара. Но споразумението за директна продажба на електроенергия за центъра за данни на AWS от ядрената централа среща противопоставянето на комуналните дружества American Electric Power и Exelon, които са подали жалби във Федералната комисия за енергийно регулиране (FERC).

AEP и Exelon твърдят, че сделката между Amazon и Talen създава прецедент, който ще доведе до по-малко налична електроенергия в района на мрежата PJM за сметка на гражданите.

"Това ще навреди на съществуващите клиенти", заявиха комуналните дружества пред FERC в подаденото през юни заявление. Talen Energy отхвърли възраженията като "очевидно неверни", обвинявайки комуналните дружества в блокиране на иновациите.

"Бързата поява на изкуствения интелект и центровете за данни промени из основи търсенето на електроенергия", заявиха от Talen в изявление от юни. "Споразумението на Talen с AWS носи едно решение за това ново търсене, в срокове, които обслужват клиента бързо."

FERC поиска повече информация за споразумението за услуги между Talen и AWS. През есента регулаторът ще проведе конференция, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със свързването на големи електрически товари директно към електроцентрали.

Купуване на ядрена енергия

Constellation и Vistra подкрепиха споразумението на AWS и Talen в документи, подадени до FERC, като всеки един от техните главни изпълнителни директори изтъква, че за да се отговори на търсенето, ще са необходими съвместно разполагане и традиционно свързване към мрежата.

Constellation съобщава, че е видяла интерес от много" технологични компании за потенциално съвместно разполагане на център за данни в един от нейните обекти.

Vistra води многобройни разговори с клиенти за съвместно разполагане и "извършва надлежна проверка на редица обекти", заяви в четвъртък главният изпълнителен директор на компанията Джим Бърк. Поради споровете в региона PJM относно съвместното разполагане, разработчиците на центрове за данни може да обърнат повече внимание на Тексас, който управлява собствена мрежа, наречена ERCOT, каза Бърк.

"Виждаме известен интерес към Comanche Peak", добави той пред анализатори по време на разговора за приходите на компанията за второто тримесечие, визирайки една от ядрените централи на Vistra. Comanche Peak, на около 50 мили от Форт Уърт, Тексас, разполага с два реактора с мощност 2,4 гигавата, достатъчни за захранване на 1,2 млн. домове при обичайни условия и на 480 000 домове в пикови периоди, според Vistra.

И Dominion Energy е заявила, че е готова да свърже център за данни с ядрената централа Millstone в Кънектикът. Районът на обслужване на Dominion включва Северна Вирджиния - епицентъра на бума на центровете за данни.

"Продължаваме да проучваме тази възможност", заяви главният изпълнителен директор Робърт Блу. "Ясно осъзнаваме, че всеки вариант за съвместно разполагане трябва да има смисъл за нас, потенциалния ни контрагент и заинтересованите страни в Кънектикът."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 10.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още