fallback

Apple променя политиката си към App Store след разследване на ЕК

Компанията обаче налага две нови такси на разработчиците

08:43 | 09.08.24 г.

Технологичният гигант Apple обяви в четвъртък промени политиката си в Европейския съюз, за да позволи на разработчиците да комуникират с клиентите си извън App Store, след като Европейската комисия (ЕК) обвини производителя на iPhone през юни, че нарушава технологичните правила на блока, съобщава Ройтерс.

Комисията заяви тогава, че съгласно повечето бизнес условия Apple позволява управление само чрез връзки, насочващи навън – т.е. разработчиците на приложения могат да включат линк в приложението си, което пренасочва потребителите към страницата, където да сключат договор.

Apple заяви, че сега разработчиците ще могат да комуникират и популяризират оферти, които са налични навсякъде, не само на техния сайт, в рамките на приложенията си.

Apple обаче въвежда две нови такси – първоначална такса за придобиване от 5% за нови потребители и такса за услуги от 10% за всяка продажба, направена от потребителите на приложението на която и да е платформа в рамките на 12 месеца след инсталирането на приложението.

В момента Apple налага три типа такси: основна технологична такса за по-малко от 1% от приложенията, намалена комисиона за всички цифрови стоки и услуги, продавани през App Store, и незадължителна такса за плащания и търговски услуги.

Двете нови такси ще заменят намалената комисиона за всички цифрови стоки и услуги, продадени чрез App Store.

Spotify, която е в спор с Apple заради вътрешните за приложенията линкове, заяви, че оценява предложението на Apple.

„На пръв поглед, изисквайки такса от до 25% за основна комуникация с потребителите, Apple отново грубо пренебрегва основните изисквания на Закона за цифровите пазари“, каза говорител на Spotify.

Комисията по-рано критикува таксите, налагани от Apple на първоначалното придобиване на нов клиент през App Store от разработчиците, като каза, че надхвърлят строго необходимото за такова възнаграждение.

„Ние ще оценим евентуалните промени на Apple в мерките за съответствие, като вземем предвид и обратната връзка от пазара, особено от разработчиците“, каза служител на Комисията.

Обвинението срещу Apple е първото от Комисията по знаковия Закон за дигиталните пазари, който се стреми да овладее силата на Big Tech и нарушенията на закона могат да доведат до глоба до 10% от глобалния годишен оборот на компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още