fallback

Disney може да плати още 5 млрд. долара за дела на Comcast в Hulu

RBC Capital има задачата да реши спора между купувача и продавача за оценката на дела

10:44 | 08.08.24 г.

Walt Disney заяви, че може да се наложи да плати до 5 млрд. долара повече, за да придобие миноритарния дял на Comcast в Hulu, ако оценител се съгласи с изчисленията на Comcast, според която делът трябва да бъде оценен на повече от 40 млрд. долара, предава Ройтерс.

По-рано тази година Disney и Comcast наеха инвестиционната банка RBC Capital като независим оценител, който да разреши спор за това как да се оцени 33-процентния дял в стрийминг платформата, твърдят източници, запознати с въпроса.

През май Ройтерс съобщи, че Disney и Comcast искат да намерят независим консултант, който да им помогне в процеса.

Двете страни започнаха арбитражно производство за разрешаване на спора и окончателното решение се очаква през фискалната 2025 г.

Disney и Comcast подписаха споразумение за Hulu през 2019 г. с дата за изпълнение на опцията през януари 2024 г. Това се случи след придобиването на активите на Fox от страна на Disney на стойност 71 млрд. долара, включително миноритарния ѝ дял в Hulu.

Сделката даде на Disney мажоритарен контрол над Hulu, тъй като вече притежаваше 33% дял. Comcast запази дела си по това време, вярвайки, че стойността му ще нарасне значително до 2024 г.

През ноември миналата година Disney се съгласи да поеме контрола над Hulu и да плати на Comcast най-малко 8,6 млрд. долара за оставащия дял от 33%, след като Comcast задейства сделката като част от споразумението от 2019 г.

В сряда Disney заяви, че ако оценката на независимия консултант е равна или под гарантираната минимална стойност от 27,5 млрд. долара, няма да се наложи да плати на Comcast нищо повече от 8,6 млрд. долара, които изплати миналата година.

Ако оценката на RBC е в съответствие с оценката на Comcast, Disney ще трябва да плати на Comcast 5 млрд. долара повече. Ако попадне между по-ранните оценки от двете страни, Disney ще трябва да плати някъде между 0 и около 5 млрд. долара.

JPMorgan, съветник на Disney по тази сделка, оцени Hulu на по-малко от 27,5 млрд. долара, което е минималната оценка, която компаниите бяха определили в своето споразумение от 2019 г.

Morgan Stanley, който е съветник на Comcast, оцени Hulu на 40,8 млрд. долара.

В регулаторните документи от 2023 г. Disney и Comcast посочват, че ако оценката, постигната от техните банки, е в рамките на 10% една от друга, сделката ще се осъществи при оценка, която е средната от двете.

Тъй като разликата е повече от 10%, Comcast и Disney избраха RBC да извърши независима оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още