fallback

Акционери съдят Intel за подвеждане

Според тях компанията е прикрила проблеми, които са довели до слабите ѝ резултати

08:57 | 08.08.24 г.

Intel е съдена от акционери, които твърдят, че производителят на чипове нарочно е прикрил проблеми, които са го накарали да публикува слаби резултати, да съкрати работни места и да преустанови изплащането на дивидента си, причинявайки свиване на пазарната капитализация на компанията с повече от 32 млрд. долара за ден, предава Ройтерс.

Колективният иск срещу Intel, който е и срещу главния изпълнителен директор Пат Гелсингер и главния финансов директор Дейвид Зинснър, е заведен във федералния съд в Сан Франциско.

Акционерите твърдят, че са били подведени, когато на 1 август Intel е разкрила, че бизнесът ѝ с производство на чипове за други компании, по думите им, е „затънал в проблеми“, което е струвало допълнителни милиарди долари, докато приходите на компанията са се свили.

Те твърдят, че съществено неверните или подвеждащи изявления на базираната в Санта Клара, щата Калифорния, компания относно бизнеса и производствените ѝ възможности са повишили цената на акциите ѝ от 25 януари до 1 август.

Intel не е коментирала незабавно въпроса.

Съдебният иск е заведен, след като миналия четвъртък Intel заяви, че ще съкрати над 15% от своята работна сила, или повече от 15 хил. работни места, и ще спре изплащането на дивидентите си от четвъртото тримесечие, като част от преструктуриране, предназначено да спести 10 млрд. долара през 2025 г.

Intel отчете нетна загуба от 1,61 млрд. долара за второто тримесечие, а приходите ѝ спаднаха с 1% до 12,83 млрд. долара.

Компанията се затруднява да отблъсне конкуренцията в лицето на други производители на чипове и да се възползва от растежа на изкуствения интелект.

Сред конкурентите ѝ са Advanced Micro Devices, Nvidia, Samsung Electronics и тайванската TSMC.

Цената на акциите на Intel се понижи с 27% до 21,48 долара на 2 август – ден след обявяването на финансовия отчет, съкращенията и решението за дивидиента. В сряда стойността на книжата се сви с 3,6% до 18,99 долара, а от новината насам се е сринала с 34,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още