fallback

Хитрият начин, по който технологичните гиганти поглъщат AI пазара

Всичко това се случва точно под носа на регулаторите

09:00 | 07.08.24 г. 1

Технологичните гиганти прибягват до хитри ходове, за да привличат кадри в сферата на изкуствения интелект (AI) – вместо да купуват най-горещите стартъпи, гигантите наемат техните лидери и лицензират интелектуалната им собственост, като по същество изсмукват целия живот от тях. Въпреки че оставят зад гърба си само обвивката на подобни компании, контролът от антитръстовите регулатори може да бъде избегнат, пише Парми Олсън в коментар за Bloomberg.

Google е поредната, която следва този модел, като наема съоснователите на Character.ai Ноам Шазир и Даниел Де Фрейтас, заедно с няколко други служители. По-голямата част от персонала на стартъпа ще остане в него, докато нейният главен юрист ще стане главен изпълнителен директор. 

Миналата година Microsoft нае екипа от основатели на Inflection AI – добре представящ се стартъп, който също създава AI софтуер. След това Amazon.com нае екипа на Adebt – базирана в Сан Франциско фирма, съоснована от бивши изследователи от OpenAI и Google. Това е ловък ход, който носи големи ползи за технологичните гиганти, които могат да си позволят огромната изчислителна мощност и данните, необходими за изграждането на генеративен изкуствен интелект, но срещат трудности да привлекат най-добрите кадри. Сега те могат да направят и последното.

Шазир е особено ключов кадър за Google, която се бори с проблеми във водещия си AI модел Gemini, а това може да попречи на усилията ѝ да настигне Microsoft и Amazon в облачната война. Шазир е толкова почитан, че Google може да му плаща десетки милиони долари (или повече), пише The Information, за да се присъедини отново към компанията. Той беше един от водещите изобретатели на Transformer – мощен план за AI системи, който положи основата на скорошния бум на изкуствения интелект. През 2017 г. той беше най-дълго служилият и може би най-уважаваният учен на Google, посочен в забележителна изследователска статия, описваща как Transformer може да използва мощни AI чипове за бърза обработка на данни и генериране на информация.

Google бавно се възползва от технологията, но OpenAI направи Transformer основа за ChatGPT. Именно с това е свързана буквата T в името на чатбота. Всичките осем автори от изследователската статия са напуснали Google, най-вече за да създадат компании, които набраха милиарди долари благодарение на имената, които стоят зад тях. Сред тези хора се нареждат двама души, които съосноваха Adept.

Когато Шазир съосновава Character.ai, той продължава работата, която Google спира, за да създаде реалистични чатботове, които хората могат да използват постоянно. В крайна сметка Character.ai се превърна в едно от най-популярните AI приложения отвъд ChatGPT, особено сред тийнейджърите. Приложението позволява на потребителите да чатят с бот, специално обучен да подражава на известни личности, измислени герои или исторически фигури. А няколко тийнейджъри ми казаха, че прекрават часове на ден в приложението, пише още Олсън.

Целта на Шазир е да създаде AI модел, който може да запомни всичко за вас. „Човек вероятно е чул или прочел стотици милиарди думи през живота си, така че това е приблизително мащабът на данните, от които се нуждаете – четвърт гигабайт – за да имате много контекст за живота на човек“, коментира Шазир в интервю от януари 2024 г. 

Колкото и интригуваща (или страховита) да е тази визия, Шазир сега ще я върне обратно при старите си шефове в Google, където почти сигурно ще има повече влияние, отколкото преди, може би като работи директно с главния изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасабис.

Сега въпросът е дали компании като Meta Platforms и xAI ще последват подобна стратегия за привличане на кадри. И двете компании са се обърнали към Character.ai, преди Шазир да отиде в Google, но има и други големи AI компании на пазара, които вероятно се борят с разходите за изграждането на технологията им, на фона на неясните перспективи за приходите. Cohere, канадски стартъп за изкуствен интелект, основан от друг автор на Transformer, вероятно е в играта, заедно с Perplexity – стартъп от Сан Франциско, основан от бивш изследовател от OpenAI, който се конкурира с Google в AI търсачките.

Дори основателите на Anthropic и OpenAI – два AI стартъпа, които са набрали съответно 8,8 млрд. и 11,3 млрд. долара, според Pitchbook, със сигурност гледат към изхода. OpenAI може да загуби 5 млрд. долара тази година, според анализ на The Information, която е разгледала вътрешни финансови данни на компанията. Това означава, че ще трябва да събере повече пари по един или друг начин.

Федералната търговска комисия в САЩ в момента проучва тези необичайни сделки на Microsoft и Amazon, но няма индикации, че те ще се превърнат в официални разследвания или ще доведат до разваляне на споразуменията. По-вероятно ще видим как технологичните гиганти поглъщат лидери от зараждащата се индустрия за генеративен изкуствен интелект, консолидирайки силата си, докато преодоляват настоящото пазарно поражение точно под носа на регулаторите. Това не е много благороден финал за личности като Шазир, но такъв, който стартъпите може да са очаквали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още