fallback

Китай изстреля първите си сателити, които ще конкурират Starlink

Съревнованието за овладяване на ниската земна орбита има и военно отражение

16:04 | 05.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Китайска държавна компания изстреля днес първата партида сателити от "мегасъзвездие", което трябва да стане конкурент на мрежата Starlink на американската Space X, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Изстрелването e важна стъпка към стратегическата цел на Пекин да създаде собствена версия на Starlink, която вече обхваща почти целия свят с около 5500 сателита в космоса и чиито услуги се използват от потребители, компании и държавни агенции.        Съревнованието за овладяване на ниската земна орбита има и военно отражение предвид потенциала да се отрази на баланса на силите между воюващи страни. 

Изстрелването под егидата на Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) се проведе на космическата площадка в Тайюен, северната провинция Шанси, съобщава в. China Securities Journal. То е част от плана "Съзвездие на хилядата платна" на китайската компания, който започна миналата година и има за цел да изведе в орбита над 15 000 сателита в ниска орбита. Подобни сателити обикновено работят на височина от 300 до 2000 км от повърхността на Земята и предимството им е, че са по-евтини и осигуряват по-ефективно предаване на данни от сателитите във висока орбита.

Starlink на американския милиардер Илон Мъск има десетки хиляди потребители в САЩ и планира да разшири системата си с още десетки хиляди сателити.

Учени от китайската армия през последните две години изучават използването на Starlink във войната в Украйна и многократно отправиха предупреждение за рисковете, които системата представлява за Китай, ако страната се окаже във военен конфликт със САЩ.

Проектът "Съзвездие на хилядата платна" е един от трите за подобни сателитни съзвездия, с които Китай се надява да настигне SpaceX. Той предвижда изстрелване на 108 сателита тази година, 648 до края на 2025 г., осигуряване на "световно мрежово покритие" до 2027 г. и до 15 000 сателита в орбита към 2030 г.

Китайската компания засега не е отговорила на запитванията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още