fallback

Имплантът на Neuralink е поставен в мозъка на втори пациент

В подкаст основателят на компанията Илон Мъск не предостави много информация за развитието

09:15 | 05.08.24 г.

Компанията на Илон Мъск за мозъчни импланти – Neuralink, успешно е поставила устройството си в мозъка на втори пациент, заяви Мъск в подкаст, воден от компютърния учен Лекс Фридман.

„Не искам да го урочасвам, но явно е минало изключително добре с втория пациент“, казва Мъск. „Има много сигнал, много електроди“.

Мъск не предостави много детайли за операцията, която трябваше да бъде отложена, след като първоначално планираният за втората процедура пациент трябваше да се оттегли през юни заради неуточнено медицинско състояние, предава Bloomberg.

Според Мъск пациентът, на който реално е сложен имплантът, е с травма на гръбначния стълб, подобна на тази на първия пациент, който е парализиран след инцидент с гмуркане. Мъск казва, че 400 от електродите на импланта в мозъка на втория пациент работят. На сайта си Neuralink твърди, че този имплант използва 1024 електрода.

Първият пациент – парализираният до врата Ноланд Арбо, получи импланта на Neuralink по-рано тази година. Той често говори за подобренията, които е направил в живота му, например позволявайки му да играе видео игри.

Neuralink очаква да оперира общо 10 пациенти тази година, казва Мъск в подкаста.

Освен това компанията казва по време на подкаста, че е напреднала в усилията си да възстанови функцията на крайниците при хора с парализа. Това се отнася до различна възможност спрямо това, което устройството ѝ прави в момента – да позволява на пациент да движи курсор на мишка с мисълта си.

„Всъщност сме постигнали огромен напредък, поставяйки електроди в гръбначния стълб като потенциално решение на травми на гръбначния стълб“, казва Матю Макдугал, водещият хирург на компанията, в подкаста.

Мозъчен имплант ще взаимодейства с гръбначните такива, за да създаде мускулни контракции в парализирани ръце и крака, а Neuralink вече е показала това „по един груб начин“ при анестезирани животни, казва той.

По време на процедурата тези животни „движат краката си в нещо като модел на ходене“, казва Макдугъл, отбелязвайки, че това е предварителна работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още