fallback

Berkshire е свила дела си в Apple почти наполовина

Това се е случило по време на големите разпродажби през второто тримесечие

17:18 | 03.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Berkshire Hathaway е намалила дела си в Apple с почти 50% като част от огромните разпродажби през второто тримесечие, което е довело до рекордните 276,9 млрд. долара пари в брой за милиардера Уорън Бъфет, пише Bloomberg.

Berkshire е продала акции на стойност 75,5 млрд. долара през второто тримесечие на нетна база, обяви конгломератът, базиран в Небраска. Оперативната му печалба е нараснала до 11,6 млрд. долара, в сравнение с 10 млрд. долара за същия период година по-рано.

Berkshire среща трудности в това да ползва разумно парите си в една среда на бавни сделки. На годишното събрание на акционерите на фирмата през май Бъфет каза, че не бърза да харчи, „освен ако не смятаме, че правим нещо, което носи много малък риск и може да ни донесе много пари“.

Бъфет е разпродавал акции, докато S&P 500 се е покачвал. Индексът се понижаваше през всяка от последните три седмици поради притеснения, че еуфорията около изкуствения интелект е пресилена. В петък по-слабите данни за пазара на труда подчертаха риска от икономическия спад и S&P 500 отстъпи с 1,8%.

Документи, подадени в регулаторите, показват още, че Berkshire е намалила дела си в Bank of America през второто тримесечие, като компанията отчита дял с размер 41,1 млрд. долара.

Berkshire направи обратно изкупуване на свои акции за 345 млн. долара през тримесечието – най-малката сума, откакто компанията промени политиката си за обратни изкупувания през 2018 г.

Тази седмица Apple съобщи, че приходите ѝ от продажби в Китай са спаднали с 6,5% до 14,7 млрд. долара през третото тримечие. Показателят не успя да изпълни прогнозата на Wall Street за 15,3 млрд. долара.

Резултатите разпалиха страховете, че Apple губи позиции на един от най-важните си чуждестранни пазари. Компанията се изправя пред по-ожесточена конкуренция в региона, а правителството ограничи използването на чужди технологии на някои работни места. Освен това китайският икономически растеж също се влоши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 03.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още