fallback

Какво да очакваме от сектора на компаниите за роботи за доставка?

До 2028 г. се очаква пазарната капитализация на роботите за доставка да стигне 1,4 млрд. долара, каза Александър Александров

16:17 | 01.08.24 г. 3

Все по-голяма част от нашето ежедневие и функции ще бъдат заети от т.нар. роботи. До 2028 г. се очаква пазарната капитализация на роботите за доставка да стигне 1,4 млрд. долара при текущи 0,3 млрд. долара. Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Александър Александров.

„Секторът на роботите за доставка на храни и други пратки определено е интересен, защото е нова пазарна ниша“, каза той.

Александоров даде пример с компанията за автономни роботи за доставка на храни Serve Robotics, които към момента обслужват около 300 ресторанта с около 100 робота в Лос Анджелис, но плановете са през следващата година да стигнат до 2200 робота и да се насочат към нови градове.

Определено е атрактивен сектор, който има потенциал за разгръщане, каза още той.

Акциите на Serve Robotics поскъпнаха с над 700% за месец. Компанията регистрира огромни ръстове, след като стана ясно, че Nvidia увеличава дела си в в нея, като това не е единственият участник. Uber купи компанията през 2020 г., като през 2021 г. я отдели, а това показва голямо развитие на AI, смята Александров.  

Според него фактът, че Nvidia увеличи дела си в компанията, приковава вниманието към нея и амбициите на Nvidia да остане „абсолютен доминант“ в сектора, а благодарение на това още няколко институционални инвеститори са влезли в компанията.

През цялата година финансовият сектор е един от най-добре представящите се, коментира още Александров. В самия финанов сектор големите банки са приоритетни, след което са инвестиционните фондове и регионалните банки. Именно последните инвестират в сектора на недвижимите имоти, в който от своя страна най-голям принос имат строителите.

Според пазарния анализатор през текущия месец е наблюдава отдръпване от технологичния сектор, но очаква той да остане доминантен на пазара в следващите 12 месеца.

Материалът не представлява съвет за търговия с акции!

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още